Koronavirusi, 10 rregulla për t’u ndjekur

OBSH-ja ka publikuar rregullat që duhen ndjekur për të ulur rrezikun nga koronavirusi që po qarkullon në botë, dhe që së fundmi, preku edhe shtetin fqinj me ne, Italinë.

10 rregullat për t’u ndjekur sipas specialistëve të shëndetit publik:

Lani shpesh duart

Mos prekni me duar, sytë, hundën dhe gojën

Mbulojeni gojën kur teshtini

Shmangni kontaktin e afërt me personat e prekur nga infeksionet respiratore akute

Mos merrni antibiotikë përveç rasteve kur përshkruhet nga mjeku

Pastroni sipërfaqet me dezifektantë me bazë klori ose alkooli

Përdorni maskë vetëm nëse dyshoni se jeni sëmurë, ose ndihmoni njerëz të sëmurë

Produktet Made in China ose pakot që vijnë nga Kina nuk janë të rrezikshme

Kafshët shtëpiake nuk e përhapin koronavirusin e ri

Kontaktoni numrin e urgjencës nëse keni më pak se 14 ditë që jeni kthyer nga një nga vendet e prekura dhe keni shenja të sëmundjes.