Kinë: Gjatësia e hekurudhës me shpejtësi të lartë, 35 000 km deri në fund të vitit

Hekurudha me shpejtësi të lartë në Kinë do të arrijë një gjatësi prej 35 000 kilometrash deri në fund të këtij viti, duke zënë dy të tretat e gjatësisë së përgjithshme të këtij lloji hekurudhe në mbarë botën.

Kjo gjatësi është afro 100 herë më e madhe sesa largësia nga qyteti i Nju-Jorkut në atë të Uashingtonit në ShBA.

Sivjet janë ndërtuar në Kinë mbi 5 000 kilometra linja hekurudhore me shpejtësi të lartë, më e reja nga të cilat, ajo që lidh Nanchang-un dhe Ganzhou-n në provincën Jiangxi, hyri në funksionim të enjten.

Me të ashtuquajturit “trena plumb” pritet të bëhen 2.31 miliardë udhëtime individuale këtë vit, 3.4 herë më shumë se në vitin 2012.

Gjatësia e përgjithshme e hekurudhës me shpejtësi të lartë në Kinë është rreth 100 herë sa largësia nga Nju-Jorku në Uashington.