Kina dhe Franca mbështesin multilateralizmin

Këshilltari i Shtetit dhe ministri i Jashtëm kinez Wang Yi u takua me ministrin e Jashtëm francez Jean-Yves Le Drian, duke u zotuar të ruajnë multilateralizmin. Gjatë bisedimeve në kuadër të G-20, Wang tha se Kina dhe Franca kanë mbajtur ndërveprime të ngushta të nivelit të lartë që nga fillimi i vitit, citon “Xinhua”.

“Të dyja palët duhet të ndjekin konsensusin e rëndësishëm të arritur nga dy krerët e shteteve, të respektojnë interesat thelbësore të njëri-tjetrit, të akomodojnë shqetësimet legjitime të njëri-tjetrit, të ruajnë themelin politik të marrëdhënieve dypalëshe në mënyrë që të nxisin rezultate më të frytshme në bashkëpunimin e tyre praktik”, -tha Wang.

Aktualisht, paqja, siguria dhe zhvillimi ndërkombëtar përballen me sfida të rënda mes rishfaqjeve të përsëritura të pandemisë dhe një rimëkëmbjeje të ngadaltë ekonomike globale, tha Wang, duke vënë në dukje se Kina bën thirrje për solidaritet mbi ndarjen dhe bashkëpunim mbi konfrontimin, që është gjithashtu një thirrje e zakonshme e komunitetit ndërkombëtar.

Si anëtarë të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, Kina dhe Franca duhet të qëndrojnë shumë vigjilente ndaj fjalëve dhe veprave në skenën globale, që përpiqen të krijojnë konfrontim dhe të ndezin një Luftë të re të Ftohtë, të mbrojnë me vendosmëri multilateralizmin, të kundërshtojnë hegjemonizmin, unilateralizmin. dhe proteksionizmit, dhe të tregojnë një ndjenjë përgjegjësie si vendet kryesore, theksoi Wang.

Le Drian tha se Franca i kushton shumë rëndësi zbatimit të konsensusit të rëndësishëm të arritur nga dy krerët e shteteve, duke shtuar se Franca i përmbahet me vendosmëri politikës së “Një Kine” dhe respekton parimin e sovranitetit shtetëror.

Ai theksoi se Franca mbështet me vendosmëri multilateralizmin dhe gjithmonë i ka trajtuar dallimet përmes dialogut, në vend të konfrontimit, mbi bazën e respektit të ndërsjellë.

Franca është e gatshme të vazhdojë forcimin e komunikimit dhe koordinimit me Kinën nën kornizat shumëpalëshe si Këshilli i Sigurimit i OKB-së dhe G20, tha ai.

Të dy ministrat ranë dakord të punojnë për suksesin e Konferencës së 26-të të Palëve për Ndryshimet Klimatike të OKB-së (COP26) në Glasgow dhe fazës së dytë të takimit të 15-të të Konferencës së Palëve të Konventës për Diversitetin Biologjik. (Fatosi)