Infektimi me virusin Korona nuk është turp dhe nuk duhet të fshihet

Edhe gjat koherave te me hershme ka pasur gripe,semundje ngjitese dhe dukuri te tjera qe popujve u ka sjelle epidemi,bile edhe pandemi,qe eshte deshte te merren masa te nevojshme nga organet shteterore dhe boterore per ndalimin dhe sherimin nga te tilla smundje dhe epidemi.
Ka ndodhur,kur nje popull apo edhe nje shtet ose edhe nje kontinent nuk ka mundur me forcat e veta t’ia dale qe te sherohet apo edhe ta eliminoje virusin ose smundjen e paraqitur dhe ka kerkuar ndihme nga fqinjet apo edhe nga bota ne teresi.duke treguar se nuk ka forca qe pa ndihmen e te tjereve ta largoje nje smundje te tille,mirepo,asnjehere nuk ka munde te fshihet nje dukuri e tille,edhe pse nganjehere eshte paraqitur apo I ka sulmuar vetem nje kategori njerezish,qe vertete nuk iu kane permbajtur normave te moralit apo edhe deshirave dhe shfrenimeve jo njerezore te ndjenjave te ndonje grupacioni te njerezve,ose edhe nga varferia e skajshme dhe atehere vertet njerezit kane hezituar te tregojne apo edhe te kerkojne ndihme te njerezit e aferme dhe te organet kompetente shteterore per sherimin dhe eliminimin e tyre viruseve pa qofshin edhe vdekjepruese.Kesaj rradhe ky virus nuk u prit te vije aq shpejt ne trojet tona edhe pse ai u paraqit shume larg nga vendet tona,mirepo sot nuk eshte koha si me pare qe virusit t’I duhet nje kohe e gjate per te mberri ne nje vend te larget sic ndodhi kesaj rradhe nga Kina ne Europe apo edhe Amerike e gjetiu,sepse levizja e njerezve eshte me ndryshe dhe mu per kete virusi udheton bashk me njerezit dhe bartet ne menyra te ndryshme.Sidoqofte mendimin e kisha se ndoshta te infektuarit nuk I dinin simptomet apo shenjat e virusit,nga ana tjeter duke iu friguar pasojeve qe mund te paraqiteshin apo edhe masat shteterore dhe shenimi I te semureve apo te infektuareve me nje shikim jo adekuat nga organet e duhura,beri qe nje numer I te infektuareve edhe duke u friguar apo duke menduar se shpejt do ta kalojne dhe mos ta bejne te madhe nuk I dhane rendesine e duhur dhe mundesuan qe organet kompetente te mos reagojne me kohe per izolimin apo edhe sherimin e tij.E gjithe kjo mund edhe t’I kete friguar njerezit se rrethi ku jetojne do t’I shikojne me nje sy dyshimi per shendetin e tyre dhe poashtu edhe shoqeria do t’I mbaje ne mend dhe me vone do te ishin te shenuar se imuniteti I tyre eshte I dobet dhe te mos kishin pasoja te tilla ndoshta edhe sot e kesaj dite ka qe mundohen ta sherojne vet ne fshehtesi.Kur u pa se ishte vertet virus I keq dhe nuk kishte vakcine speciale per ate,sepse edhe ata me eminent nuk gjeten menjihere nje antivirus per koronen edhe mu per kete kjo gjendje u rrite shume shpejt dhe mori shume jete dhe u paraqite ne permasa te pallogatura sa duhet.Ne fillim shume njerez dhe shoqeri ,mendonin se ky virus eshte dore e disa qarqeve profitabile apo komerciale dhe se shpejti do te eliminohet dhe nuk do te shperndahet aq shpejt dhe nuk do te jete vdekjeprues,keshtu qe nuk u morren te gjitha masat e duhura ne te gjitha vendet ku ai u paraqit,keshtuqe iu dha mundesi te shperndahet me te madhe.Ne fund edhe organet kompetente duhet ne te gjitha shpalljet per epidemine apo pandemine eshte deshte qe t’ia bashkangjesin edhe sugjerimin se nuk do te kete asnje lloj mase ndaj te gjithe atyre qe jane infektuar nese tregojne dhe paraqiten vet e perkundrazi do te merren masa te rrepta ndaj atyre qe e fshehin infektimin me kete virus.Shteti,edhe pse organizoi linja speciale per kethimin e te gjithe atyre qe u gjenden jasht kufinjeve apo ne vende te huaja,njerezit hezituan te kthehen duke u friguar se do te shkonin ne karantine dhe do t’I nenshtroheshin nje situate jo te lakmueshme me harxhime ose edhe me vende jo te pershtatshme,duke menduar se tretmani I tyre nuk do te jete ne nivel teduhur.Sidoqofte po te kishim qene me te pergaditur dhe me rigoroze,shume me shpejte dhe me lehte do ta perballonim kete situate.