Hoxhaj: Votat kundër Kosovës në KiE, tregojnë për ndikimin serb në rajon

Të martën, Kosova u mbështet nga shumica dërrmuese e deputetëve në Asamblenë e Parlamentare të Këshillit të Evropës, duke shënuar një hap të rëndësishëm drejt anëtarësimit në këtë organizatë të rëndësishme evropiane. Në favor të Kosovës ishin plot 131 ligjvënës evropianë, ndërsa kundër i dolën 29 të tjerë. 11 delegatë të tjerë vendosën të “heshtin” duke abstenuar në votimin e rëndësishëm për Prishtinën.

Duke komentuar këtë vendim, ish ministri i Jashtëm Enver Hoxhaj tha në një intervistë për emisionin “Ballkan Update” se votat kundër tregojnë për një rikthim rajonal të ndikimit serb. Ai thotë se të dëmshme ishin edhe fjalimet e deputetëve, që sipas të cilit, tregojnë një nacionalizëm të mykur në Mal të Zi dhe Bosnje-Hercegovinë.

“Nuk ka pasur ndonjë dyshim që dikush mund të abstenonte por këto votat të deputetëve të partive serbe apo pro serbe, tregojnë për një rikthim rajonal të ndikimit serb edhe në Mal të Zi dhe në Bosnje dhe është për të ardhur keq dhe kjo tregon se politika e jashtme e Kosovës, kolegët që udhëheqin institucionet e Kosovës do të duhet të rivendosin kontakte dhe komunikim që gjëra të tilla të mos përsëriten në të kaluarën sepse të dëmshme ishin edhe fjalimet e tyre që shpërfaqnin nacionalizmin e mykur qoftë në Mal të Zi apo në Bosnje. Partia e cila udhëheq aktualisht Malin e Zi është produkt i kishës ortodokse serbe dhe që në fund të ditës nuk njeh edhe shtetësinë e vetë Malit të Zi, prandaj dhe një votë e mirë ka të bëjë po aq shumë edhe me qëndrimet që këto parti ndajnë brenda politikës në Mal të Zi. Ndërsa mos pjesëmarrja e VRMO-së tregon për drejtimin e gjërave, të cilat mund të jenë kundër interesave të shqiptarëve jo vetëm në MV por në raport edhe me Tiranën zyrtare dhe Prishtinën meqë duket se VRMO do të jetë një parti politike më shumë zgjatje e Beogradit sesa do të jetë përfaqësim i interesave të maqedonasve. Kjo tregon se Kosova ka nevojë që ta çajë këtë shtetrrethim ku po gjendet si pasojë e rikthimit të politikës serbe në rajon. Këtu shtrohet pyetja se sa kemi nevojë që të koordinohemi qoftë me koleget dhe miqtë në Tiranë apo në Shkup por edhe me partnerët ndërkombëtar. 2024 ka një peisazh tjetër me nuanca të reja në politikën rajonale”, u shpreh ai.

Ai thotë se hapi i fundit për anëtarësimin në KiE do të jetë pranimi i draft statutit të asociacionit të komunave me shumicë serbe dhe dërgimi në Gjykatën Kushtetuese. Megjithatë, ai shprehet se kjo kërkesë është e padrejtë pasi asociacioni do të duhej të miratohej kur Serbia të ketë njohur republikën e Kosovës.

“Jo më shumë se sa ka pranuar zoti Kurti në marrëveshjet e Brukselit dhe në aneksin e Ohrit sepse për partnerët tanë mbështetja e tyre për anëtarësimin e tyre në këtë organizata është një votë edhe për ta zbatuar marrëveshjen e Brukselit të vitit të kaluar. Dhe nëse neni 1-6 merret me se si të avancohet sovraniteti ndërkombëtar i Kosovës, neni 7 merret me zbatimin e marrëveshjeve të kaluara dhe me pritjen që kanë partnerët për të themeluar asociacionin e komunave me shumicë serbe. Vota ishte historike por duhet kuptuar se votimi ka qenë pas përmbushjes së kushtit paraprak si regjistrimi i pronave të manastirit të Deçanit dhe duket se përmbyllja e këtij procesi, do të ndodhë pasi Kurti të aprovojë draft statusin e asociacionit dhe të dërgohet në Gjykatën Kushtetuese. Në bindjen time një kërkesë e tillë është e padrejtë meqë asociacioni nuk do të duhej të lidhje fare me anëtarësimin në KiE por Kurti, Osmani dhe Konjufca duhet se me kërkesën e tyre janë zotuar. Për mua dhe për ne si PD e Kosovës një gjë e tillë është e padrejtë meqë i ka përmbushur të gjitha kriteret që të jetë kah moti në Këshillin e Kosovës. Asociacioni do të duhej të themelohej dhe të dërgohej në GJK vetëm kur Serbia e njeh republikën e Kosovës dhe kur arrin një marrëveshje për njohje reciproke“, tha Hoxhaj.