Gjashtë persona viktima të Hashim Thaçit, ky është vendimi i Gjykatës Speciale për ta

Trupi gjykues tre anëtarësh i Dhomave të Specializuara të Kosovës me seli në Hagë ka refuzuar kërkesat e gjashtë personave që pretendonin se ishin viktima të Hashim Thaçit.

Ky vendim, i cili është publikuar sot në faqen e gjykatës, ka refuzuar ankesat e gjashtë prej shtatë personave të refuzuar, pasi njëri nuk ka bërë ankim.

Ashtu si gjyqtari i procedurës paraprake, edhe ky trup gjykues vlerëson se këta persona nuk i plotësojnë kërkesat e gjykatës dhe as nuk kanë treguar se kanë gjasa të mjaftueshme për të marrë statusin e viktimës dhe mund të kërkojnë kompensim për vuajtjet, lëndimet dhe frikën.

Deri më tani, gjithsej 20 persona kanë marrë statusin e viktimës në këtë proces, në të cilin ende nuk është caktuar një gjykim. Ata në gjykatë do të përfaqësohen nga avokati britanik Simon Loz.

Meqë ra fjala, kushdo që mendon se është i dëmtuar nga veprimet e pjesëtarëve të UÇK-së ka të drejtë të aplikojë për statusin e viktimës. Viktimat mund të jenë të drejtpërdrejta – kundër të cilëve krimi është kryer drejtpërdrejt ose indirekt, sepse një nga anëtarët e familjes së tyre është vrarë, torturuar ose rrëmbyer.

Sipas rregullave të gjykatës, për marrjen e statusit të viktimës, të dëmtuarit duhet të pajisen me vërtetim nga gjyqtari i procedurës paraprake ose trupi gjykues, me rekomandim të Zyrës për Mbrojtjen e Viktimave.

Hashim Thaçi, si dhe Jakup Krasniqi, Kadri Veseli dhe Rexhep Selimi, akuzohen për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit të kryera në 40 kampe në Kosovë dhe në veri të Shqipërisë, ku njerëzit në mënyrë të pajustifikueshme janë privuar nga liria, janë torturuar dhe vrarë.

Në aktakuzë thuhet se Thaçi, Veseli, Selimi dhe Krasniqi mbajnë përgjegjësi penale individuale, sipas formave të ndryshme të përgjegjësisë penale, për krimet e kryera në kuadër të konfliktit të armatosur jondërkombëtar në Kosovë, të cilat ishin pjesë e një sulmi të gjerë dhe sistematik ndaj personat e dyshuar ishin kundër UÇK-së.

Krimet e akuzuara ndaj tyre janë kryer më së voni në mes të marsit 1998 dhe shtatorit 1999 në disa vende në Kosovë, si dhe në Kukës dhe Cahan në veri të Shqipërisë. Sipas aktakuzës, aktet janë kryer nga pjesëtarët e UÇK-së kundër qindra civilëve.