Fillon debati për mijëra amendamentet për ndryshimin e Kodit zgjedhor

Në Kuvendin e RMV-së, për sot është caktuar të mbahet seanca e Komisionit për sistem politik dhe marrëdhënie mes bashkësive, ku pritet të fillojë diskutimi për amendamentet për propozim-ndryshimet e Kodit zgjedhor, të cilat parashohin një njësi zgjedhore dhe lista të hapura.

Për dy propozim ligjet e partive me të vogla, si për një njësi zgjedhore, ashtu edhe për Ligjin për lista të hapura, BDI dhe VMRO-DPMNE kanë dorëzuar mijëra amendamente. Kësisoj debati rreth këtyre amendamenteve nuk pritet që të përfundojë para shpërndarjes së Kuvendit, që është caktuar për më 11 shkurt, për shkak të mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme parlamentare më 12 prill.

Në pajtim me Rregulloren e Kuvendit, duke e pasur parasysh se bëhet fjalë për propozim ligje, të cilat nuk janë me flamur të BE-së, nuk mund të kufizohet debati i anëtarëve të Komisionit.

Grupi parlamentar i BDI-së, i arsyeton mijëra amendamentet e dorëzuara si vërejtje se procesi për ndryshimin e Kodit zgjedhor, po zhvillohet në një kahje, njëanshëm dhe se ndryshimi i rregullave të lojës para zgjedhjeve është precedent i rrezikshëm, me të cilën mund të ballafaqohet skena politike në vend. Ata vlerësojnë se rregullat e lojës për zgjedhje patjetër të miratohen me konsensus, në pajtim me të gjitha partitë politike.

Qëndrim të njëjtë ndan edhe VMRO-DPMNE, të cilët thonë se çdo Kod zgjedhor, duhet të miratohet me konsensus të gjerë partiak dhe sa më larg nga momenti i zgjedhjeve.

“Nuk mundet Kodi i ri zgjedhor të miratohet pa pëlqimin e partive më të mëdha politike relevante dhe i njëjti të votohet një apo dy muaj para zgjedhjeve, pa dallim nëse ai aktual, apo Kodi zgjedhor i ardhshëm mund të jetë më i mirë, ose më pak të mirë nga ajo që e kemi sot si praktikë zgjedhore”, thonë nga VMRO-DPMNE.

Nga ana tjetër LSDM i mbështet ndryshimet e Kodit zgjedhor, me të cilën parashihet formimi i një njësie zgjedhore dhe lista të hapura të deputetëve. Ajo kërkon nga VMRO-DPMNE dhe BDI, t’i tërheqin amendamentet dhe të fillojë debati.

Parashtrimin e mijëra amendamenteve nga LSDM e vlerësojnë si tentim të VMRO-DPMNE-së dhe BDI-së, ta bllokojnë procesin e ndryshimeve të Kodit zgjedhor. Amendamentet e VMRO-DPMNE-së, sipas tyre dërgojnë porosi jo të ndershme. Përderisa amendamentet e partnerit të koalicionit BDI, për LSDM-në janë arsye serioze për të menduar se si të veprojnë.

Kryeministri vendit, njëherit edhe kryetar i LSDM-së, Zoran Zaev, thotë se me ndryshimet në fjalë më tepër do të humbin partitë e mëdha, LSDM dhe VMRO-DPMNE. Por, sipas tij do të fitojë shteti, partitë më të vogla dhe demokracia.

Ndryshe, propozuesit e këtyre ndryshimeve, ndarjen aktuale në gjashtë njësi zgjedhore e shohin si pengesë për një proces të drejtë zgjedhor, pasi ky sistem zgjedhor, sipas tyre i favorizon partitë e mëdha politike, në llogari të partive më të vogla dhe eventualisht të listave të pavarura. Vendosja e një njësie zgjedhore, pa prag zgjedhor dhe me lista të hapura, sipas propozuesve të ndryshimeve do të sigurojë pluralizëm politik dhe demokraci në vend.