Farmacitë po mbyllen me një ritëm alarmant vitet e fundit në Gjermani – pse po ndodh kjo?

Më shumë se 120 farmaci kanë mbyllur dyert e tyre përgjithmonë vetëm në tre muajt e parë të vitit në Gjermani.

Sipas mediave të huaja, farmacitë janë mbyllur me një ritëm alarmant vitet e fundit në Gjermani, me më shumë se 120 dyqane të mbyllura vetëm në tre muajt e parë të vitit, sipas të dhënave nga Shoqata Federale e Farmacistëve Gjermanë (ABDA).

“Ne kemi numrin më të ulët të farmacive që nga fillimi i viteve 1980 për momentin”, ka thënë Christian Splett, zëdhënës i ABDA, për Euronews.

Numri i farmacive në vend ka qenë në rënie prej disa kohësh – por rënia është rritur me të vërtetë gjatë vitit të kaluar.

Deri në fund të vitit 2022, kishte pak më shumë se 18,000 dyqane të hapura në të gjithë vendin – 2,800 më pak se një dekadë më parë, sipas gazetës FAZ.

Dhe kjo po vlerësohet si një situatë që po i lë shumë gjermanë pa një lidhje thelbësore me sistemin e kujdesit shëndetësor të vendit, veçanërisht në zonat rurale, pasi farmacistët janë shpesh ekspertët e parë që njerëzit kërkojnë ndihmë për problemet e tyre përpara se të kontaktojnë një mjek.

“Farmacistët përmbushin një funksion themelor edhe në sistemin e kujdesit shëndetësor, të cilin nuk mund ta matni me sasinë e ilaçeve që ata shesin”, ka thënë më tej Splett. “Ata janë pika e parë e kontaktit për pacientët që nuk janë të sigurt nëse duhet të vizitojnë një mjek, çfarë mjekimi mund të marrin. Dhe kjo është e rëndësishme”.

Pse po ndodh kjo?

Sipas ABDA, ka disa arsye pse farmacitë janë mbyllur me një ritëm të paprecedentë, por arsyeja kryesore është se duket se nuk ka të ardhme të madhe për farmacistët e rinj në sektorin e farmacive në komunitet – një komponent kryesor i sistemit gjerman të kujdesit shëndetësor.

“Nëse pyet farmacistët e rinj, ata thonë se në thelb nuk ka perspektivë ekonomike për ta, sepse qeveria në fakt nuk dëshiron të vendosë asnjë para në sistem”, tha Splett për Euronews.

“Por ka edhe shumë burokraci, shumë procedura burokratike kur drejtoni një farmaci ose keni të bëni me kompanitë ligjore të sigurimit shëndetësor në veçanti që po dekurajojnë profesionistët e rinj”.

Kjo çon në mbylljen e shumë farmacive në Gjermani për shkak se pronari i tyre 65 ose 70 vjeçar nuk mund të gjejë një pasardhës.

Një çështje tjetër është se industria private farmaceutike i paguan stafit të saj shumë më tepër para sesa mund të përballojë çdo farmaci komunitare.

Sistemi i kujdesit shëndetësor është i rregulluar rreptësisht në Gjermani dhe të ardhurat e farmacive komunitare përcaktohen kryesisht nga shpenzimet e sigurimit shëndetësor ligjor.

“Kjo është një nga arsyet pse po vazhdojnë protestat, për të rritur këto të ardhura”, tregon Splett.

Por çdo çështje tjetër mund të lidhet me tri problemet themelore që janë shfaqur kohët e fundit në Gjermani: mungesa e ilaçeve për shkak të rritjes së kërkesës dhe uljes së ofertës, e përkeqësuar nga ndikimi i vazhdueshëm i pandemisë, rritja e inflacionit dhe kriza e energjisë.

Sipas bazës zyrtare kombëtare të të dhënave në PharmNet.Bund, e cila monitoron furnizimin me ilaçe në Gjermani, mbi 400 barna janë të listuara si të padisponueshme fare në vend.

Kjo mungesë po i kushton një sasi të konsiderueshme kohe dhe parash farmacive të komunitetit, pasi farmacistët kërkojnë mënyra alternative për t’i shërbyer pacientët e tyre.

“Kjo kohë është e papaguar, askush nuk ka paguar për këtë kohë shtesë”, vlerëson Splett. “Dhe është shumë burokraci. Edhe nëse gjeni medikamente alternative, atëherë duhet të siguroni një pjesë të madhe të dokumentacionit për t’i dhënë dëshmi sigurimit shëndetësor ligjor se keni zgjedhur opsionin më të afërt me atë më të lirë në dispozicion”.