Ekspertët me kritika të ashpra për shtyrjen e fillimit të mësimit

Shtyrja e fillimit të gjysmëvjetorit të dytë shkollor shpërbën dinamikën e të mësuarit të nxënësve dhe prish ritmin e tyre fiziologjik dhe psikologjik të funksionimit, shkruan Alsat.

Profesori Xheladin Murati konsideron se mangësitë e mos fillimit të procesit mësimor në kohë janë të shumta. Ai thotë se në mënyrë shtesë, gjendjen e rëndon edhe presioni i arsimtarëve për të arritur t’i mbulojnë të gjitha orët e humbura mësimore, me qëllim që mos të mbeten mbrapa me mësime.

“Vëmendja e nxënësve për 4 muajt e parë, fillon të ngrihet në gjysmë vjetorin e dytë por me një pushim që quhet pushim i gjysmë vjetorit. Prandaj unë nuk shoh arsye që gjysmë vjetori i dytë të shtyhet për 10 ditë të tjera, sepse 10 ditë as nuk janë shumë as pak por te nxënësit reflekton dukshëm në psikologjinë e tyre, në emocionet në aspektet e njohjes dhe përgatitjes së tyre emocionale për të vazhduar mësimin në gjysmën e dytë”, deklaroi Xheladin Murati, profesor.

YouTube video
Murati thotë se për këtë shtyrje nuk janë konsultuar ekspertë të cilët pa dyshim se janë të mendimit që shumë më e sigurte është që fëmijët të qëndrojnë nëpër shkolla se sa në shtëpi, kafene e restorante.

“Këto janë probleme që nuk studiohen, nuk aktualizohen nga institucionet dhe prandaj vendoset në mënyrë të një anshme pa mos e konsultuar shkencën dhe arsyeshmërinë nga të gjithë nxënësit të cilët çdo ditë punojnë me nxënës”, u shpreh Xheladin Murati, profesor.

Shtyrja e fillimit të gjysmë vjetorit të dytë shkollor është kritikuar ashpër edhe nga zyra e UNICEF-it. Ata kujtojnë se Maqedonia e Veriut kishte mbylljen më afatgjate të shkollave në rajon.

“Është e qartë se interesi më i mirë i nxënësve është që shkollat të jenë të hapura dhe kjo duhet të jetë prioritet në gjithë vendin. Rreziqet me të cilat fëmijët përballen kur janë jashtë shkollave edhe më tej janë rreziqet më të mëdha se Brenda shkollave. Vitit 2022 nuk guxon të jetë edhe një vit I shkatërrimit të mësimit. Duhet të jetë vit në të cilin arsimi dhe interesi I nxënësve të jetë e rëndësisë së parë”, tha Patricia Di Xhovani, UNICEF Maqedoni.

Ndryshe gjatë muajit të fundit të mësimit, të dhënat tregojnë nivel shumë të ulët të nxënësve të infektuar, me vetëm 0,01% raste të reja te nxënësit dhe 0,03% tek mësimdhënësit. Për dallim nga dy javë më herët kur shkollat ishin të mbyllura për pushimet dimërore, numri i të infektuarve u rrit për 4 herë më shumë. Sipas UNICEF këta të dhëna duhet të shërbejnë për hapjen e shkollave me qëllim që nxënësit të ndjekin mësim me prani fizike dhe në kohë. /Alsat.mk