Donald Trump paralajmëron nënshkrimin e marrëveshjes tregtare me Kinën

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, ka njoftuar se ai dhe presidenti kinez, Xi Jinping, do të zhvillojnë një ceremoni të nënshkrimit të fazës së parë të marrëveshjes tregtare SHBA-Kinë.

Përfaqësuesi i Tregtisë së Shteteve të Bashkuar, Robert Lighthizer, tha më 13 dhjetor, se të dyja vendet do të nënshkruajnë marrëveshjen, në javën e parë të muajit janar.Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, ka njoftuar se ai dhe presidenti kinez, Xi Jinping, do të zhvillojnë një ceremoni të nënshkrimit të fazës së parë të marrëveshjes tregtare SHBA-Kinë.Përfaqësuesi i Tregtisë së Shteteve të Bashkuar, Robert Lighthizer, tha më 13 dhjetor, se të dyja vendet do të nënshkruajnë marrëveshjen, në javën e parë të muajit janar.“Ne do të kemi një ceremoni të nënshkrimit. Ne duam që kjo të ndodhë shpejt”, deklaroi Trump.Pekini nuk i ka konfirmuar ende pjesët e marrëveshjes që u bën publike nga SHBA-ja.Një zëdhënës i ministrisë së Tregtisë së Kinës ka thënë se detajet do të bëhen publike pas nënshkrimit zyrtar.Dy ekonomitë më të mëdha në botë janë përfshirë në një konflikt tregtar për më shumë se një vit, duke goditur njëra-tjetrën me tarifa të mallrave në vlerë qindra miliarda dollarë.Më 13 dhjetor të dyja vendet u pajtuam për zbatimin e një faze të parë të marrëveshjes tregtare. Ato pezulluan tarifat ndaj njëra tjetrës në vlerë prej miliarda dollarësh.Zyrtarët amerikanë thanë se nëse Kina nuk e zbaton ndonjë pjesë të marrëveshjes, administrata amerikane ka mundësinë të ri-zbatojë tarifat, transmeton telegrafi.Në anën tjetër, zyrtarët kinezë thanë se, “marrëveshja do të sigurojë mbrojtje më të madhe për kompanitë e huaja në Kinë, si dhe për kompanitë kineze në SHBA”.