Çekia dhe Sllovakia nuk pajtohen me konkludimet për zgjerimin e BE-së

Edhe pse dje u dha harmonizim parimor për konkludimet për zgjerimin e BE-së, sot Çekia dhe Sllovakia vlerësuan se ky tekst nuk është i kënaqur.

Konkludimet e BE-së për zgjerimin me referencën për “keqinterpretimin e historisë” dhe formën e gjatë të emrit të Maqedonisë së Veriut shkaktuan pakënaqësi në opinionin e Maqedonisë së Veriut. Kjo sot, sipas disa burimeve diplomatike në Bruksel, reflektohet në vendet anëtare të BE-së.

Presidenca gjermane shpresoi që sot këto konkluzione mund të miratohen zyrtarisht nga Këshilli, por MIA mëson se të paktën dy vende janë të pakënaqura sepse mendojnë se Bullgarisë po i jepet shumë hapësirë ​​e lirë.

Gjegjësisht, propozimi i fundit nga presidenca gjermane, i ofruar dy ditë më parë, përfshin kërkesën e Bullgarisë për të shtuar një fjali që i referohet “keqinterpretimit të historisë” në një seksion në lidhje me Maqedoninë e Veriut dhe Bullgarinë.

Kjo kërkesë deri më tani është refuzuar dhe konkluzionet për zgjerimin janë mbajtur në sirtar gjatë konsultimeve me Sofjen lidhur me Maqedoninë e Veriut.

Sofja tashmë e ka bllokuar kornizën negociuese të BE-së për Maqedoninë e Veriut dhe në konkluzionet e saj mbi zgjerimin në të gjithë Ballkanin Perëndimor këmbënguli në shtimin e frazës “keqinterpretim të historisë” për Maqedoninë e Veriut dhe duke mos përdorur emrin e shkurtër të vendit, por vetëm atë të gjatë, Republika e Maqedonisë së Veriut.

Korniza negociuese për Maqedoninë e Veriut është ngrirë për tani derisa Sofja të lëshohet, por Gjermania beson se përfundimet janë të nevojshme për të gjithë rajonin, siç është zakon në dhjetor të çdo viti.

Edhe krahas bindjes së shumicës së diplomatëve në Bruksel se konkluzionet do të miratohen në 24 deri në 48 orët e ardhshme, sot duket se ka mbërritur një protestë nga niveli ministror në Bratislavë dhe Pragë, për shkak të së cilës konkluzionet nuk mund të miratohen.

Sipas informacioneve të MIA-s, Sllovakia po kërkon më shumë kohë për të rënë dakord, ndërsa Republika Çeke propozon të mos miratojë konkluzionet.

Në këtë moment është mjaft e paqartë se cilat janë opsionet e tryezës për vendet anëtare në lidhje me këto përfundime. Presidenca gjermane ka kohë deri më 31 dhjetor për të gjetur një zgjidhje./MIA