BE ndan 3.2 miliardë euro për zhvillimin e prodhimit të baterive për automjete

Një ndihmë masive prej 3.2 miliardë eurosh për zhvillimin e industrisë evropiane të automjeteve elektrike është miratuar sot nga Brukseli për të vendosur bashkëpunim në prodhimin e baterive.

Do të zbatohen modele të pjesëmarrjes shumëkombëshe në kompaninë prodhuese të avionëve Airbus, e cila nga ana tjetër do të konkurrojë me prodhuesit aziatikë të baterive në luftën për transport më të pastër të BE-së.

Komisioni Evropian ka aprovuar sot pagesën e parave në një konsorcium prej 17 kompanive në shtatë shtete anëtare, përfshirë Gjermaninë dhe Francën.

Kjo ndihmë duhet të tërheqë “një pesë miliardë euro shtesë në investime private”, e cila do t’i lejojë evropianët të merren me prodhuesit kinezë të baterive që po largohen nga ky sektor.

Brukseli ka lejuar Gjermaninë të investojë 1.25 miliard euro, Francën 960 milionë, Italinë 570 milionë, Poloninë 240 milionë, Belgjikën 80 milionë, Suedinë 50 milionë dhe Finlandën me 30 milionë.

Qëllimi i projektit deri në vitin 2031, është të zhvillojë bateri litium-jon “që kanë një jetë më të gjatë”, “ngarkojnë më shpejt” dhe “janë më të sigurta dhe më miqësore me mjedisin” sesa bateritë për automjetet që janë aktualisht në treg.

Brukseli gjithashtu thekson se projekti synon “përmirësimin e qëndrueshmërisë mjedisore” të prodhimit, zvogëlimin e “gjurmës së karbonit” dhe mbeturinave të tij, si dhe zhvillimin e një procesi të çmontimit dhe riciklimit të baterive.

Luftimi i ngrohjes globale është një nga prioritetet e Komisionit, i cili duhet të përshkruajë hapat e tij të parë në këtë fushë të mërkurën.

Tani vetëm një për qind e prodhimit në botë të “baterive litium-jon” vjen nga Bashkimi Evropian, ndërsa vlera e tregut global të baterive të makinave mund të arrijë në 45 miliardë euro në 2027, nga të cilat 20 deri në 30 për qind në Evropë.