Autoritetet me rekomandime për mbrojtjen e shëndetit nga temperaturat e larta

epa09208453 A man and his children enjoy a sunny day near a fountain in the main square in Skopje, North Macedonia, 18 May 2021. Due to the good weather and the declining number of newly infected people with the coronavirus disease (COVID-19), Skopje residents began to walk through the city and visit coffee shops in greater numbers. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministria e Shëndetësisë apelon deri te të gjithë qytetarët që të respektojnë rekomandimet e përgjithshme për mbrojtjen e shëndetit, e veçanërisht të kenë kujdes dhe të marrin masat e duhura për mbrojtjen nga rrezatimi UV. Nëse indeksi UV është më i lartë se 8, sigurohuni që të përdorni krem ​​kundër diellit dhe kapelë, si dhe sigurohuni që lëvizja jashtë të jetë në hije. Rrezatimi UV dhe nxehtësia janë më të forta në periudhën ndërmjet orës 10 dhe 14 dhe rekomandohet që gjatë kësaj periudhe që sa më pak të ekspozoheni në diell. Në të njëjtën kohë, vizitorët e plazhit duhet të kenë parasysh se rëra e bardhë dhe sipërfaqet e tjera të ndritshme reflektojnë rrezatimin UV dhe mund të dyfishojnë ekspozimin ndaj rrezatimit.

Gjithashtu, ju kujtojmë rekomandimet e përgjithshme për mbrojtjen e shëndetit:

– Gjatë ditëve jashtëzakonisht të nxehta, të qëndroni më shumë në ambiente të mbyllura (kryesisht me ajër të kondicionuar), dhe gjatë qëndrimit të nevojshëm jashtë në këtë periudhë, të gjeni mundësinë për pushime më të shpeshta në hije.

– Vishni veshje të lehta, ndërsa në ekspozim direkt në diell mbani syze dhe kapelë. Përdorni krem ​​kundër diellit me faktor të lartë mbrojtjeje. –

Konsumoni sasi të mëdha lëngjesh, mundësisht ujë të pijshëm të thjeshtë dhe shmangni pijet alkoolike. Në ndërkohë konsumoni më pak ushqime yndyrore , ndërsa konsumoni kryesisht fruta dhe perime

Kur hyni në një automjet, është e nevojshme të ajroset për një periudhë të caktuar.

Për shkak të temperaturave të larta dhe rritjes së mundësisë së helmimit nga ushqimi dhe sëmundjeve infektive të zorrëve, rekomandohet larja e produkteve bujqësore dhe hortikulturës (perimet dhe frutat e freskëta) para përdorimit, përgatitja termike e ushqimit dhe konsumimi i tij në një kohë shumë të shkurtër pas përdorimit. përgatitja.dhe nëse kjo nuk bëhet ushqimi i përgatitur duhet të vendoset në frigorifer në +4 gradë celcius dhe para përdorimit të ngrohet në +100 gradë. Rekomandohet të shmangni produktet që nuk trajtohen me nxehtësi.

Të sëmurët kronikë këshillohen të marrin rregullisht terapinë e përshkruar, në konsultim me mjekët e familjes.

Ministria e Shëndetësisë së bashku me Komisionin për monitorimin e efekteve të temperaturave të larta pranë Ministrisë, në vazhdimësi dhe në baza ditore monitorojnë situatën dhe nëse ka rritje të temperaturave sipas njoftimeve të Administratës Hidrometeorologjike, do të merren masat e duhura parandaluese.