Aeroplani i Donald Trump nuk mund të rrëzohet nga askush

Air Force One është ndoshta aeroplani më i famshëm në botë, pasi me të udhëtojnë vetëm presidenti amerikan. Ai është një nga mjetet më të sofistikuara të transportit në botë.

Aeroplani i Air Force One VC-25A është një kështjellë e vërtetë në ajër dhe është e pamundur ta përmbysësh ose ta detyrosh të aterrojë nëse presidenti nuk e dëshiron ose nëse kështu nuk vendos shërbimi i sigurisë.

Ai është i pajisur me teknologji kundëraketë dhe mund të lëshojë projektil me rreze të kuqe, posedon të ashtuquajturën zjarr që prodhon nxehtësi të madhe kështu që mund të mashtrojë raketat në kërkim të një burimi të nxehtësisë dhe ka një teknologji që mund të raportojë dhe të gjurmojë raketat, si dhe të zbulojë se me çfarë lloji të armës po sulmohet aeroplani, shkruan Grunge.

Sipas Business Insider, Air Force One ka ekuipazh prej 26 njerëzve. Ka edhe shpenzime të karburantit dhe rezervave, së bashku me një tjetër VC-25A në rast se aeroplani i parë prishet, si dhe avionët e transportit që duhet të mbajnë një ngarkesë – limuzinë presidenciale dhe tre helikopterë që shërbejnë si destinacion për shkak të turmave të mundshme në trafik.

Air Force One duhet gjithashtu të jetë rezistuese ndaj një shpërthimi bërthamor. Ai është projektuar jo vetëm për të zbuluar dhe devijuar raketat tokë-ajër, por edhe për të mbijetuar në ajër ndërsa bombat bërthamore djegin çdo gjë nën të.

Sipas ABC News, ekziston një sallë e vërtetë kirurgjikale spitalore e pajisur plotësisht për çdo lloj operacioni në aeroplan, dhe ka edhe një specialist kirurg për çdo rast. Është pothuajse e sigurt se mjeku kryesisht rri ulur ose shikon filma gjatë fluturimit.

Sipas të dhënave, ky aeroplan ka një shpejtësi maksimale prej 629 miljesh në orë, që është në një lartësi prej 10,000 metrash vetëm 30 milje më ngadalë se sa shpejtësia e zërit.

Avionët e zakonshëm të pasagjerëve fluturojnë me një shpejtësi maksimale prej 575 miljesh në orë. Aeroplani është 70.66 metra i gjatë, pothuajse 19.33 metra i gjatë. Me një rezervuar karburanti prej 203.000 litra kerozinë mund të fluturojë rreth 15,000 kilometra.

Sipas mediave amerikane, të gjithë ata që përfshihen në operacion janë personel ushtarak, madje edhe ata që janë në kuzhinë dhe ata që pastrojnë banjën e tualetin, dhe për një punë të tillë duhet të kalojnë teste të ndryshme.