A po tërhiqen rusët nga Siria për shkak të Ukrainës?

Portalet raportuan se Rusia kishte filluar zhvendosjen e bazave ushtarake në zonat e konfliktit në Siri, ku ishin vendosur forcat e saj, Garda Revolucionare iraniane dhe Hezbollahu libanez.

Lajmi i publikuar nga portale të ndryshme të huaja, për thashethemet se Rusia po tërheq forcat e saj nga Siria, nuk ka hasur në asnjë koment zyrtar nga autoritetet në Moskë – as konfirmim e as mohim.

Portale të ndryshme lajmesh, si portali opozitar Moscow News dhe izraeliti Debko, kanë raportuar për tërheqjen e forcave ruse nga Siria për t’u vendosur në Ukrainë.

Portalet raportojnë, duke cituar, siç përshkruhet prej tyre, burime ushtarake, se Rusia ka nisur transferimin e bazave në zonat e konfliktit në Siri, ku ishin vendosur forcat ruse, Garda Revolucionare iraniane dhe Hezbollahu libanez.

Portalet shtuan se çështja e reduktimit të pranisë së Rusisë është e një rëndësie të madhe, pasi Moska ka penguar vazhdimisht forcimin e pozicioneve iraniane dhe ka krijuar grupe të armatosura mbi të cilat Garda Revolucionare iraniane nuk kishte asnjë ndikim. Rusia gjithashtu pengoi gjeneralët pro-iranianë të merrnin kontrollin e të gjithë ushtrisë siriane.

Megjithatë, sipas portalit izraelit, Moska ka humbur interesin për të kontrolluar situatën në Siri dhe këtë e vërtetojnë emërimet e fundit në Komandën Supreme në Damask.

Viktor Litovkin, kolonel rezervë në ushtrinë ruse dhe analist ushtarak, thekson se nuk mund të flitet për shenja të ndonjë lëvizjeje strategjike të forcave ruse në Siri pa konfirmime, deklarata dhe sqarime zyrtare nga Ministria e Mbrojtjes ruse.

Litovkin vazhdon, në një intervistë për Al Jazeera-n, se tërheqja e pjesshme e forcave ruse nga Siria “mund të supozohet teorikisht, bazuar në faktin se Rusia ka arritur të përmbushë detyrën e saj kryesore, që është eliminimi i ISIL-it dhe se kjo ka lejuar forcat qeveritare siriane të kontrollojnë pjesën më të madhe të territorit të vendit, përveç “përparimit në vijën e pajtimit”.

Ai beson se tërheqja e pjesshme e forcave mund të arrihet vetëm si rezultat i mirëkuptimit në këtë drejtim mes liderëve politikë dhe ushtarakë të të dy vendeve.

Në të njëjtën kohë, ai theksoi se “në çdo rast, nuk ka nevojë që një numër i madh i formacioneve ushtarake ruse të qëndrojnë në Siri, veçanërisht forcat tokësore, sepse tani është e mundur të mbështetemi në forcat strategjike dhe të kryejmë ndonjë operacion emergjent nga Mesdheu”.

Litovkin shpjegon se raportet se Moska po tërheq forcat e saj nga Siria dhe po i transferon ato në fushën e betejës në Ukrainë u shoqëruan me promovimin e përpjekjeve të Iranit për të përdorur vakumin e lënë nga Rusia për të thelluar praninë e saj në Siri.

Ai gjithashtu beson se ky është vetëm një vazhdim i propagandës perëndimore që përpiqet të ekzagjerojë çdo vendim për tërheqjen e pretenduar të pjesshme të forcave ruse, e gjitha në favor të një lufte psikologjike të zhvilluar për të krijuar një imazh se si forcat ruse në Ukrainë janë të pakta ose joefektive.

Sipas mendimit të tij, edhe nëse “ka indikacione se forcat ruse po lëvizin, dhe disa po dërgohen në Ukrainë, kjo nuk tregon një ndryshim strategjik në vendosjen e Rusisë në Siri, dhe sigurisht jo fillimin e tërheqjes së saj nga atje”.

Nga ana tjetër, eksperti i Lindjes së Mesme, Andrei Ontikov hedh poshtë mundësinë që në rrethanat aktuale të ketë një vendim rus për të tërhequr trupat e saj, të paktën forcat e dislokuara në Sirinë jugore për shkak të natyrës së rajonit, i cili mund të shndërrohet në një “rrezik” nëse forcat iraniane dhe të Hezbollahut arrijnë në periferi të Lartësive të Golanit dhe vendosen në linjat e kontaktit përballë Izraelit.

Duke folur për Al Jazeera-n, Ontikov tha se “Moska është e vetëdijshme për ndjeshmërinë gjeopolitike të rajonit jugor të Sirisë dhe do të ishte e çuditshme të merrej një vendim kaq i pamatur dhe i rrezikshëm”, pavarësisht nga çlirimi i zonave ku jeton afërsisht 80-85 për qind e popullsisë së vendit.

Ai arriti në përfundimin se çdo tërheqje e Rusisë duhet të kushtëzohet nga aftësia e forcave siriane për të garantuar stabilitet dhe siguri, jo vetëm në zonat ku ndodheshin njësitë ruse, por edhe në zonat përgjatë kufijve me vendet fqinje, që është një nga arsyet më të rëndësishme për të cilat forcat ruse u sollën në Siri.