650.000 biznese kërkojnë kompensim nga shteti gjerman

Rreth 650.000 biznese gjermane kanë kërkuar nga shteti kompensim të pjesshëm deri më 6 prill për shkak të shkurtimeve të vendeve të punës, njofton sot Agjencia e Punës.

Numri i kërkesave u rrit me 40 për qind në një javë, pasi në 27 mars kishte 470.000, dhe nuk është e mundur të konkludohet tani se sa punëtorë janë mbuluar pasi punëdhënësit nuk kanë shpallur ende listat përfundimtare, por qeveria gjermane pret mbi dy milionë njerëz pjesërisht të papunë.

Kërkesat, siç u njoftua sot, vijnë nga të gjitha degët e ekonomisë, veçanërisht në fushën e tregtisë dhe gastronomisë.

Shitoret janë mbyllur në Gjermani, përveç atyre që shesin gjëra ushqimore themelore, restorante dhe kafene, dhe shumë ngjarje janë anuluar për të ndaluar përhapjen e koronavirusit.

Sistemi i pjesshëm i papunësisë në Gjermani parashikon që shteti të paguajë 60 deri në 67 për qind të fitimeve neto.

Vendi e ka përdorur atë shumë gjatë krizës financiare ndërkombëtare, duke ndihmuar për të shmangur një valë pushimesh.

Nga kompanitë e mëdha gjermane, Volkswagen ka 80.000 njerëz në listat e saj, dhe Lufthansa ka 62.000 njerëz në Gjermani.