1.15 miliard euro për Shqipërinë, Bregu: Kjo është fryma e bashkëpunimit

Si një shqiptare, jam shumë e emocionuar nga mbështetja e jashtëzakonshme e treguar sot këtu. Tërmeti i nëntorit ishte ndoshta minuta më e gjatë e jetës sime deri më tani. Ishte emocionuese të dëgjosh dëshmitë e atyre që humbën më të dashurit e tyre dhe pasigurinë e së ardhmes për ata që kishin humbur shtëpinë e tyre. Nuk është një burokraci dhe një axhendë “biznesi si zakonisht” që jep një ndjenjë bashkëpunimi dhe solidariteti por afiniteti, empatie dhe farefisnie. Kjo është ajo që ne, RCC, jemi përpjekur ta bëjmë çdo ditë: t’i japim altruizëm një procesi ku njerëzit janë të përfshirë, “tha Bregu

“Në emër të RCC, edhe pse ne nuk jemi një organizatë donatore vetë – ne po planifikojmë që tarifa e pjesëmarrjes shqiptare të konsiderohet si pjesë e fondit të ndihmës. Por, në rajonin tonë të vogël, me vetëm rreth 18 milion njerëz, me burime të kufizuara financiare dhe njerëzore, duhet të mendojmë për të ardhmen dhe gjithnjë t’i përgjigjemi fatkeqësive natyrore që nuk njohin kufij. Ne i kemi propozuar Ballkanit Perëndimor që të krijojë Ekipin e vet të Reagimit dhe Vlerësimit të Emergjencave, si një grup ekipesh regjionale të reagimit të shpejtë dhe vlerësimit që do të vendosen në rast të një katastrofe humanitare emergjente “, përfundoi Bregu, duke ritheksuar vendosmërinë e RCC për të marrë këto iniciativa në bord, në interes të stabilitetit rajonal afatgjatë.

Bashkimi Evropian (BE), organizatori i ngjarjes, premtoi 115 milion euro në grante për rimëkëmbje dhe rindërtim: një kontribut fillestar prej 15 milion dhe 100 milion € fonde shtesë, sipas Oliver Varhelyi, Komisioneri i BE për Fqinjësinë dhe Zgjerimin , nikoqir i ngjarjes.

Bashkimi Evropian (BE), organizatori i veprimtarisë, ka mbledhur mbi 900 përfaqësues nga BE, rajoni, bota, si dhe institucione dhe organizata ndërkombëtare që kanë premtuar fonde të konsiderueshme për rindërtim në Shqipëri. Shuma e zotuar prej 1.15 miliardë Euro tejkaloi pritjet. Mbi burimet financiare, pjesëmarrësit e Konferencës demonstruan një frymë të lartë solidariteti, si dhe mbështetje teknike dhe ekspertizë në procesin e rindërtimit.

Konferenca ndërkombëtare e donatorëve, Together for Albania, e organizuar nga BE, kishte për qëllim të mbështesë përpjekjet e rindërtimit pas tërmetit që goditi Shqipërinë në fund të nëntorit 2019.