Ziberi: Hasanbegu dhe Saraji vatra të mundshme të koronavirusit në Shkup

Në Studimin e Hapur në TV 24, Dr. Arben Ziberi, drejtor i Qendrës për Shëndet Publik, theksoi se vendimi për të qetësuar masat nuk është politik dhe se është në rekomandimin e Komisionit për Sëmundje Infektive. Edhe pse sot ka një numër më të vogël të infektuarve, por këtë javë kemi një numër më të lartë të infektuar të shprehur në përqindje, përcjel FLAKA.

“Përcaktimi ynë është numri i personave të infektuar nga testet. Sot ne po hyjmë në fazën e dytë të pandemisë ku po i japim masat, por të gjitha rekomandimet e OBSH dhe komisioni janë që ne duhet të jemi të kujdesshëm dhe të shohim se cili do të jetë reflektimi nga fusha dhe çfarë do të tregojnë rezultatet”.

Ai theksoi se shumica e të infektuarve janë nga Saraj dhe një familje nga Hasanbegu, ku nga 17 anëtarë, 13 ishin pozitivë dhe përqendrimi është kryesisht në atë dhe situata është duke u monitoruar. Ai gjithashtu theksoi se komuna e Karposhit është akoma në vendin e parë për sa i përket numrit të infeksioneve. Ziberi theksoi se ka qytetarë që respektojnë masat, por edhe nga ata që nuk i respektojnë.

“Ne e kuptojmë se nuk është e lehtë për ata të izolohen. Jeta e tyre ka ndryshuar. Por ne gjithashtu kemi një vend ku nuk ka njerëz të infektuar, dhe kjo është Dibra. Për sa kohë që ne nuk kemi ilaçin e duhur, vaksinat ose imunitetin kolektiv, mënyra e vetme për t’u marrë me të është të izolohemi.”

Sa i përket liturgjisë në Strugë dhe hapjes së sotme të xhamive, Ziberi thotë se është e rëndësishme të respektohen protokollet dhe ato t’i kenë ato në masat relaksuese. Virusi është akoma i pranishëm dhe ne nuk duhet të dështojmë tani dhe të lejojmë që sistemi shëndetësor të shembet, tha ai.