Von der Leyen: BE do të bëhet ‘kontinenti i parë në botë neutral ndaj klimës’

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen sot zbuloi planet e saj për ta bërë BE-në “kontinentin e parë neutral ndaj klimës” në botë.

Ndër masat që ajo ua përshkroi eurodeputetëve gjatë një seance plenare të veçantë janë planet për t’i bërë angazhimet e bllokut rreth klimës me ligj të detyrueshëm dhe për të rritur objektivat e zvogëlimit të emetimeve.

“Evropa do të udhëheqë si shembull,” tha Von der Leyen, duke shtuar se Marrëveshja e Gjelbër do të pajtojë “ekonominë tonë me planetin tonë” dhe se “do të vendosë rregulla të qarta në mënyrë që investitorët dhe novatorët të mund të planifikojnë investimin e tyre afatgjatë”.

Pakoja e masave të njohura si Marrëveshja e Gjelbër Evropiane përfshinte një propozim për një “Ligj të klimës evropiane” që do të përcaktojë objektivin që BE të jetë neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2050.

Ekzekutivi i BE-së gjithashtu dëshiron të rrisë objektivat e reduktimit të emetimeve të bllokut nga 40% aktual në “të paktën 50%” deri në 2030 dhe “drejt 55%” krahasuar me nivelet e 1990 me propozimin e paraqitur për mesin e vitit 2020, njoftoi shefja e Komisionit.

Masat e tjera përfshijnë krijimin e një mekanizmi rregullimi të kufirit të karbonit për sektorët e zgjedhur për të siguruar “çmimin e importeve pasqyrojnë më saktë përmbajtjen e tyre të karbonit”; rritja e efikasitetit të energjisë duke rritur burimet e rinovuara dhe duke shpejtuar shpejt thëngjillin dhe dekarbonizimin e gazit; uljen ose përfundimin e lirimeve nga taksat për karburantet e aviacionit dhe detar; dhe së fundi, krijimi i një fondi 100 miliardë euro për të nxitur investimet e gjelbra.

“Fondi do të kombinojë paratë publike dhe private të cilat do të shkatërrohen gjatë shtatë viteve dhe që do të veprojnë si “trampolinë për ata sektorë dhe ato rajone që duhet të arrijnë””, tha Von der Leyen.

Komisioni Evropian vlerëson se për të arritur objektivat e tanishëm klimatikë dhe energji 2030, do të nevojiten një shtesë prej 260 miliardë eurosh investime shtesë vjetore.

Ai gjithashtu planifikon të caktojë një të katërtën e buxhetit të BE-së për integrimin e klimës në të gjitha programet e BE dhe thekson se qeveria kombëtare duhet të reformojë sistemet e tyre tatimore dhe se rregullat ndaj ndihmës shtetërore gjithashtu mund të ndryshohen.

Komisioni gjithashtu shpreh dëshirën të mbështesë fqinjët e tij të afërt, veçanërisht Ballkanin Perëndimor, në tranzicionin e tyre dhe se “në përgjithësi, BE do të përdorë mjetet e saj diplomatike dhe financiare për të siguruar që aleancat e gjelbra janë pjesë e marrëdhënieve të saj me Afrikën dhe vende dhe rajone të tjera partnere, veçanërisht në Amerikën Latine, Karaibe, Azi dhe Paqësor “.