Viruset e “pushtojnë” botën çdo 100 vjet, ja sa viktima marin!

Këto janë pandemitë që kanë ndodhur dhe janë përhapur me kalimin e kohës, të cilat nëse i vendosim ato në një seri, duket se ndjekin një model të çuditshëm, i cili mund të konsiderohet se thjesht nuk është i rastësishëm.

Disa studiues në këtë fushë kanë raportuar se pandemia e fundit në Kinë, e ashtuquajtura Koronacion, ndjek një model të ngjashëm me pandemitë e fundit që shkatërruan botën çdo 100 vjet. Ju mund të keni dëgjuar për sëmundje si murtaja, kolera, gripi spanjoll, por a keni vërejtur periudhën kohore që ato kanë ndodhur? 1720, 1820 dhe 1920.

1720 Murtaja

Në vitin 1720 Evropa vuajti nga murtaja vdekjeprurëse e njohur si “Plaga e Madhe e Marsejës”. Kjo pandemi ishte e pamëshirshme dhe vrau rreth 100,000 njerëz.

1820 Epidemia e Kolerës

Gjatë 100 vjetorit të pandemisë 1720, në periudhën 1817-1824 (që përfshin qartë 1820), ndodhi shpërthimi i parë i kolerës. Ai evoluoi në një pandemi dhe prekte kryesisht vendet aziatike: Filipinet, Indonezia dhe Tajlanda.

Është interesante se një numër i ngjashëm i vdekjeve kanë ndodhur edhe në këtë rast. Autoritetet thanë që numri i përgjithshëm i vdekjeve të kolerës ishte rreth 100,000. Kjo pandemi e kolerës në Azi filloi sepse njerëzit pinin ujë nga liqenet që ishin infektuar me këtë bakter.

1920 Gripi Spanjoll

Pandemia më e fundit dhe e dokumentuar mirë ishte e ashtuquajtura Grip Spanjoll. Ky grip kishte infektuar një numër të madh njerëzish.
Rreth një miliardë njerëz u infektuan nga ky grip dhe 100 milion prej tyre vdiqën, sipas Ligjit Korrektues.

Mund të konkludojmë lehtësisht se i ashtuquajturi Grip Spanjoll është pandemia më shkatërruese në historinë njerëzore, nga dy të mëparshmit dhe, mbase, më vdekjeprurës se kurrë.