Prodhuesit e duhanit paralajmërojnë protesta nëse nuk marrin subvencionime nga shteti

Shitja e duhanit filloi para kohe. Prodhuesit e duhanit deri më tani kanë shitur 256 tonë duhan për një çmim mesatar prej 163 denarë për kilogram, që është më i ulët se vitin e kaluar, kur duhani shitej me 220 për kilogram. Këtë vit çmimi i duhanit ra për 60 denarë, kështu që prodhuesit e duhanit humbën pothuajse 240,000 euro për 256 ton të shitur deri më tani. Nëse çmimi i duhanit mbetet i njëjtë, sipas llogaritjeve të Alsat, atëherë humbjet e mundshme të prodhuesve të duhanit do të rriteshin në 24 milion euro, nëse merrni parasysh se vitin e kaluar 26 milion kilogram duhan janë shitur për 220 denarë për kilogram. Prodhuesit e duhanit kanë frikë nëse u ndodh një skenar i tillë.

“Unë si kontraktues me shtatë anëtarë kam 4 tonelata duhan. Si ka filluar nga 2 euro për kilogram, unë do të humbas 8000 euro dhe do të vijë viti 2021, nuk do të kem bukë të ha e lëre më të mbjellë duhan”.

Ministri i Bujqësisë Arijanit Hoxha thotë se çmimet kanë rënë për shkak të krizës së koronës. Ai do të kërkojë heqjen e duhanit të klasit të katërt për të rritur çmimin e duhanit. Megjithatë, Hoxha tani nuk po mendon për subvencione nëse çmimi i duhanit nuk arrin 200 denarë për kilogram, sepse pret që duhani të shitet tërësisht.

Prodhuesit e duhanit nga Prilepi do të dalin në protestë paralajmëruese të dielën. Nëse ata nuk marrin subvencion që blerja e duhanit të jetë 200 denarë për kilogram, nga e hëna ata do të mobilizojnë të gjithë prodhuesit e duhanit në vend për të dalë në protestë.