OBSH shpall gjendje emergjente globale për shkak të koronavirusit

Vendimi i Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) për të thënë se kjo është një Urgjencë e Shëndetit Publik të Brengave Ndërkombëtare (PHEIC), vjen pasi numri i personave që kanë vdekur nga virusi ka arritur në 170.

“Arsyeja kryesore nuk është ajo që po ndodh në Kinë, por ajo që po ndodh në vendet e tjera”, ka thënë shefi i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, gjatë një konference për media, në Gjenevë, Zvicër.

Deri më tani, të gjitha vdekjet kanë ndodhur në Kinë, ku virusi kishte origjinën në një treg të paligjshëm të jetës së egër në qytetin e Wuhan.

Autoritetet shëndetësore kineze gjithashtu thanë se kishte 7,736 raste të konfirmuara në vend.

Po ashtu, ka pasur 82 infeksione të konfirmuara në 18 vende, përfshirë Francën dhe Shtetet e Bashkuara, sipas OBSH-së, dhe në disa raste ka pasur një transmetim njeri-në-njeri.

Një emergjencë globale përcaktohet zyrtarisht si një deklaratë zyrtare e “një ngjarje të jashtëzakonshme” që paraqet një rrezik për shëndetin publik për shtetet e tjera përmes përhapjes ndërkombëtare të sëmundjes e cila potencialisht mund të kërkojë një përgjigje ndërkombëtare, transmeton Telegrafi.

Ajo nënkupton një situatë që është “serioze, e pazakontë ose e papritur”, e cila mund të bëjë thirrje për veprim të menjëhershëm ndërkombëtar.