Në Shkup nesër dhe pasnesër takimi i dhjetë i Komisionit Bullgari-Maqedoni

Çështjet dhe temat që synojnë tejkalimin e mosmarrëveshjeve historiografike, si dhe çështjet që kanë penguar punën e Komisionit në të kaluarën, do të vendosen në tryezë në takimin e dhjetë të Komisionit bilateral multidisiplinar për çështje historike dhe edukative ndërmjet Republikës së Maqedonisë të Veriut dhe Republikës së Bullgarisë, e cila do të mbahet nesër dhe pasnesër në Shkup.

Në takimin, i cili mbahet pas një pauze të gjatë në punën e Komisionit, është planifikuar të përfundojë me diskutimin e filluar tashmë në lidhje me harmonizimin e rekomandimeve për tekstet shkollore të historisë për klasën e 7-të në Maqedoninë e Veriut.

“Pas një pauze të gjatë si pasojë e pandemisë Kovid 19, më 15 dhe 16 tetor në Shkup, do të mbahet takimi i dhjetë i Komisionit. Takimi do të diskutojë çështje dhe tema në kontekstin e kapërcimit të mosmarrëveshjeve historiografike që janë një pengesë për ndërtimin e marrëdhënieve të mira dhe miqësisë midis dy popujve dhe dy vendeve. Përveç temave të zakonshme, teksteve shkollore të historisë dhe ideve të propozuara për përkujtimin e përbashkët të figurave historike dhe ngjarjeve, Komisioni do të diskutojë tema dhe çështje që kanë qenë pengesë në të kaluarën ose arsye për punën e Komisionit dhe karakterin e tij akademik dhe ekspert e politizuar që shkakton dëm në procesin e ndërtimit të marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe miqësore”, thonë nga ekipi i Maqedonisë të Komisionit.

Pas takimit të premten, 16 tetor në ora 17:45 në Klubin e deputetëve, është planifikuar deklaratë e përbashkët për mediat e dy bashkëkryesuesve të Komisionit, Dragi Gjorgiev nga pala e Maqedonisë dhe Angel Dimitrov nga pala bullgare.

Takimi i dhjetë është takimi i parë i Komisionit këtë vit. Në qershor, Komisioni mbajti një takim virtual për të diskutuar përmbajtjen e procesverbalit të takimit të nëntë.

Komisioni i përbashkët Maqedoni-Bullgari për Çështje historike dhe edukative, i cili supozohet të vendosë për përkujtimin e përbashkët të personaliteteve dhe ngjarjeve nga historia e përbashkët dhe për të ndihmuar në kapërcimin e interpretimeve të ndryshme, deri më tani ka bërë një përparim në krahasim me periudhën antike dhe mesjetare, por jo edhe marrëveshje për çështjen e Goce Dellçevit.

U konfirmuan vlerësimet e të dy palëve se do të shqyrtohen ngjarjer dhe personalitetet nga shekulli 19 dhe fillimi i shekullit 20, periudha e paraqitjes së lëvizjeve kulturore, shpirtërore dhe politike, të cilat paraqiten në territorin e vendit, ku ka dallime serioze në të dy historiografitë./MIA