MSH: 67% e rasteve të reja me virus janë të pavaksinuar

epa08829045 Man wearing protective mask,walks in front of a COVID-19 center at the University Clinic for Infectious Diseases in Skopje, Republic of North Macedonia, 19 November 2020. Due to the high number of COVID-19 cases the authorities in the country are considering new measures to restrain the disease. North Macedonia is one of the worst in Europe in deaths per capita, having 1397 people who died, with population of two millions, until 18 November 2020 with the symptoms of COVID-19 since the start of the pandemic. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministria e Shëndetësisë publikoi analizën e të vaksinuarve, nga rastet pozitive me Covid-19, në periudhën nga 6 gushti deri më 30 dhjetor.

Sipas tyre, të vaksinuar konsiderohen personat që janë vaksinuar me dy doza dhe kanë kaluar të paktën 14 ditë nga marrja e dozës së dytë të vaksinës.

Në periudhën 06.08-30.12.2021 në territorin e vendit rezultuan pozitivë nga të testuarit me coronavirus 69.242 qytetarë, nga të cilët 33% ishin të vaksinuar plotësisht, pra 22.996 persona.

Ka një numër të madh të qytetarëve të pavaksinuar që janë infektuar me Covid-19. Sipas statistikave të javëve të fundit, 46.246 qytetarë, pra 67% e të infektuarve pozitivë me Covid-19 nuk janë vaksinuar.

Vdekshmëria te të pavaksinuarit është drastikisht më e lartë, tregon analiza.

Në periudhën 6.08-30.12.2021 në territorin e vendit kanë vdekur 2.447 persona me coronavirus, 1.913 pacientë të të ndjerit nuk janë vaksinuar, ndërsa vetëm 22% kanë marrë vaksinën. Sipas analizave, viktimat kishin disa sëmundje kronike të kombinuara.

Pacientët janë vaksinuar me të gjitha llojet e vaksinave që kemi në dispozicion, si dhe pacientët që janë vaksinuar jashtë vendit me vaksinat Moderna dhe Johnson.