Me një njësi zgjedhore shqiptarët do të fitonin 4 deputetë më tepër në vitin 2016

Samir Memeti Ndryshimi i sistemit zgjedhor,për shqiptarët i dobishëm apo jo.Nëse i referohemi zgjedhjeve të fundit të 11.12.2016,partit shqiptare duke mos llogaritur votat e shqiptarëve që kan shkuar në konton e lsdm,pastaj motivimin e ulët për dalje në zgjedhje,ku si pasoj kishim te shqiptarët dalje as edhe 40%,ndërsa te maqedonasit mbi 70%.Pra me këta parametra në zgjedhje kan dal 1.143.054 votues,prej ktyre votave 211.892 ose 18.54% kan grumbulluar partit shqiptare,pa llogaritur votat te lsdm dhe daljen aq shum të ulët.Në përkthym me nr e deputetëve i bie përafërsisht 24 deputet me sistemin e ri zgjedhor,një njësi ose i ashtuquajturi sistem zgjedhor proporcional.Sipas këtij sistemi zgjedhor e duke i marr për bazë rezulttatet e e zgjedhjeve të fundit të 2016,nëse i përkthejm votat në deputet ather BDI do të i kishte 10 deputet,BESA-7,ASH-4,PDSH-3 dmth gjithsejt 24.Sipas rezultatit të kësaj analize llogarisim dhe gjykojmë,që ky sistem zgjedhor është në kundërshtim me interesat shqiptare apo është i dobishhhëm dhe se këtu shifet se pse dikush është kundër,duke e blloku ndryshimin e ligjit edhe me mbi 5000 amandamente.Sipas analizave të mia,me kusht që partit shqiptare të i ken max 3 lista zgjedhore ose min 2 dhe me pak motivim për dalje sa ma masovike,partit shqiptare do të i arrijnë mbi 30 deputet edhe ate deputet njëmend e jo sikur i kemi pasur për 30 vite radhazi…sepse edhe 300 me i pas, kur jan pa vlera nuk duhen…populli ska dobi,sikur që nuk ka pas….