Lindja cezariane nuk shkakton transmetim të koronavirusit nga nëna tek fëmija

Koronavirusi nuk transmetohet nga nënat te foshnjat e tyre të porsalindura nëse ato lindin me anë të cezarianit, sugjeron një studim kinez, raporton “Daily Mail”.

Foshnjat e lindura nga seksioni C, një operacion që heq një vrimë në barkun e nënës për të dhënë fëmijën, mund të ketë më pak të ngjarë të kapin koronavirusin nga një nënë e infektuar.

12 foshnje të lindura nga seksioni C në Wuhan, epiqendra e shpërthimit, nuk kishin simptoma të COVID-19 pavarësisht se të gjithë kishin lindur nga nëna të infektuara, zbuluan shkencëtarët.

Dihet se bebet mund të jenë të ekspozuara ndaj viruseve në kanalin vaginal dhe seksionet C mund të zvogëlojnë rrezikun. Një fëmijë i vërejtur gjatë studimit që lindi përmes një lindjeje vaginale gjithashtu nuk tregoi shenja sëmundjeje.

Studimi pason një foshnjë në Londër duke lindur me COVID-19 – rasti më i ri në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse nuk dihet se si lindi foshnja.

Studiuesit thonë se është e pamundur të konkludohet nëse ekziston një lidhje midis këtyre çështjeve të tjera mjekësore dhe COVID-19.

Shkencëtarët zbuluan se këto nëna me COVID-19 gjatë shtatzënisë nuk i infektonin foshnjat e tyre. Nevojiten hetime të mëtejshme në aspektet e tjera të infeksionit të mundshëm COVID-19 tek të porsalindurit dhe fëmijët, tha Dr Liu.

Për shembull, ndjeshmëria e testit aktual diagnostik për zbulimin e virusit është rreth 71 përqind. Studiuesit janë duke mbledhur mostra shtesë të lëngjeve nga të porsalindurit, përfshirë edhe nga placenta, për të përmirësuar saktësinë tek fëmijët.

Rreth 140 milion foshnje lindin globalisht çdo vit dhe ka pasur shqetësime që COVID-19 mund të kalohet në bark, ashtu si virusi Zika. Virusi Zika çoi në raporte të grave shtatzëna që lindin bebe me defekte të lindjes, përfshirë mikrocefalinë e gjendjes së tkurrjes së kokës.