KSHZ-ja kërkon proces të plotë zgjedhor

Ideja e disa prej partive politike për zgjedhje në qershor bie ndesh me vlerësimin e të parit të Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve Oliver Derkoski. Ai vlerëson se pas caktimit të datës së re të zgjedhjeve, procesi duhet të fillojë nga e para me respektimin e të gjitha afateve që parashikon Kodi zgjedhor. Sipas Derkoskit, një proces normal zgjedhor kërkon 50 deri 60 ditë për organizim.

Është e pamundur të organizohet procesi për 30 ditë sepse në atë situatë do të shkonim në zgjedhje pa listë zgjedhore të pastruar. Argument për çfarëdo legjitimiteti të proceseve në 5-6 vitet e fundit ka qenë lista zgjedhore. Vetëm Kodi zgjedhor dhe ajo çfarë ai parashikon për ne është udhërrëfyes dhe ashtu do të sillemi si KSHZ- deklaroi Oliver Derkoski, kryetar i KSHZ-së.

Derkoski vlerëson se për pastrimin e listës zgjedhore nevojiten 25 deri 27 ditë. Përveç përsëritjes së procedurës për shqyrtim publik të listës, Derkoski thotë se duhet të sigurohet e drejta e votës edhe e personave që do të mbushin 18 vjet deri në ditën e zgjedhjeve. Në rast se kjo nuk ndodh dhe nuk u jepet e drejta e barabartë të gjitha pakëve në proces, Derkoski beson se procesi mund të kontestohet nga cilido.

Shembull, tani nëse vazhdohet aty ku ka mbetur, gjë që nuk është e pamundur sepse duhet të pastrohet lista zgjedhore dhe të realizohen të gjitha ato aktivitete, kjo mund të kontestohet. Pastaj, sipas Kodit zgjedhor, varësisht datës së zgjedhjeve bëhet kalendar i ri në të cilin parashihet edhe paraqitja e grupeve të reja të qytetarëve që duan të marrin pjesë në zgjedhje, mund të mbledhin 1 mijë nënshkrime që dikush të kandidohet, ose ndërkohë nëse është regjistruar ndonjë parti e re do të këtë po ashtu të drejtën të marrë pjesë në zgjedhje- tha Oliver Derkoski, kryetar i KSHZ-së.

Partitë politike të cilët duan zgjedhje për një afat sa më të shkurtër, janë të padurueshme në këtë drejtim. Për kreun e LSDM-së Zaev, procesi i ndërprerë i organizimit të zgjedhjeve duhet të vazhdojë aty ku kishte mbetur.

Me vetë ngrirjen e proceseve, listat e kandidatëve janë ngrirë, diaspora është përmbyllur, procedura të tjera janë mbyllur, një pjesë e përditësimit të listës zgjedhore është ndërprerë. Saktësisht, me afate të shkurtuara që i mundëson ligji, nevojiten 30 ditë. 20 ditë fushatë, 5 ditë të kenë qytetarët për shqyrtim publik të listës që ai të mund të plotësohet deri në ditën e zgjedhjeve- pohoi Zoran Zaev.

Dekreti me të cilin Qeveria pezulloi procesin zgjedhor parashikon vazhdimin e aktiviteteve aty ku u lanë në gjysmë. Kjo nënkupton që KSHZ-ja nuk do të ketë më shumë se 21 ditë për të organizuar të gjithë procesin.