Konte: BE-ja t’iu ndihmojë anëtareve ose rrezikon shkatërrimin

epa07809941 A handout photo made available by Chigi Palace press office shows Italian Prime Minister in charge Giuseppe Conte during an interview with the newspaper Fatto Quotidiano at Chigi Palace in Rome, Italy, 01 September 2019. Conte said, 'Those who land in Italy land in Europe. Having said that, it would not be wise at all to think that we should not pursue a serious, rigorous immigration policy'. On migration policies, he added the need to amend the Dublin Regulation, tackle illicit trafficking and work on European mechanisms for welcoming and distributing migrants. EPA/FILIPPO ATTILI / CHIGI PALACE PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kryeministri italian Xhuzepe Konte vlerësoi se Bashkimi Evropian rrezikon të mos ketë sukses si projekt në këtë krizë për shkak të virusit korona.

Ai në një intervistë për Bi-Bi-Si tha se BE-ja duhet të veprojë në mënyrë adekuate dhe të koordinuar që t’iu ndihmojë vendeve të cilat janë më rëndë të goditura.

Sipas tij, BE-ja duhet të përballet me sfidën, të cilën e karakterizon si “testin më të madh pas Luftës së Dytë Botërore”.

Italia dhe vendet tjera të BE-së po tentojnë ta bindin Unionin që të japë të ashtuquajtura “obligacione korona”, gjegjësisht të gjitha vendet të pranojnë shpërndarjen e pagesës së borxhit.

“Nëse nuk e shfrytëzojmë mundësinë që të sjellim jetë të re në projektin evropian, rreziku nga kolapsi është real”, tha ai. Italia është vendi më rëndë i goditur nga virusi.

Italisë i ishte dërguar ndihmë mjekësore nga Kina, Kuba dhe Rusia, ndërsa në pyetjen se a është kushtëzuar ndihma ruse nga Italia, ndoshta me mbështetjen e Romës për heqjen e sanksioneve për Moskën, Konte u përgjigj se këto supozime janë shumë ofenduese për të.

“Ky është ofendim për Qeverinë italiane dhe gjithashtu për Vladimir Putinin i cili asnjëherë nuk ka menduar që ta shfrytëzojë këtë si përparësi”, tha Konte.