Japonia përgatitet për heqjen e gjendjes së jashtëzakonshme

TOKYO, JAPAN - MARCH 31: A group of Women walk along tof the shops street at the entrance of the Famous Asakusa Buddhist temple, a street usually very congested with tourists and residents, in Tokyo, Japan on March 31, 2020. While the number of people infected with Covid-19 is increasing in the Japanese capital, the metropolitan government of Tokyo asks the population to restrict outings until April 12 in order to contain the spread of the virus. Many famous places and generally very frequented by residents and tourists, have become very calm in Japanese capital. Several parks, during this period of cherry blossom, were prohibited from regrouping in order to avoid any risk of spreading the virus in the city. (Photo by DAVID MAREUIL/Anadolu Agency via Getty Images)

Qeveria japoneze konfirmoi sot se synonte heqjen e gjendjes së jashtëzakonshme në pjesën më të madhe të rajoneve të vendit, por ende jo në ato me popullsi më të dendur si Tokio, duke pasur parasysh rënien e numrit të rasteve të reja me COVID-19.

“Autoritetet dëshirojnë të heqin këtë masë më herët nga sa ishte planifikuar për 39 nga 47 prefekturat e vendit”, deklaroi sot ministri i Ekonomisë, Yasutoshi Nishimura.

“Na është konfirmuar se numri i rasteve të reja është ulur nën nivelet e mesit të muajit mars, kur infektimet filluan të përhapen”, theksoi ai.

Vetëm 55 raste të reja me COVID-19 u raportuan dje në të gjithë vendin, përfshirë 10 në Tokio.

Në total, Japonia ka regjistruar rreth 16 000 raste me COVID-19 që prej fillimit të krizës shëndetësore, për 687 vdekje, nivele shumë më të ulëta nga ato të regjistruara në Europë dhe SHBA.

Por, për të përballuar një rritje të dukshme të rasteve duke nisur nga fundi i marsit qeveria shpalli gjendjen e jashtëzakonshme në fillim të prillit, fillimisht në Tokio dhe gjashtë rajone të tjera, pastaj në të gjithë vendin.

Fillimisht e planifikuar të zgjasë një muaj, kjo masë u zgjat deri më 31 maj në të gjithë vendin./ATSH