Islanda ndal koronavirusin

Deri në fund të javës së kaluar, rreth 97 për qind e pacientëve me COVID-19 u shëruan në Islandë, dhe vetëm dy raste të reja u shfaqën në shtatë ditë, kështu që duket se infeksioni në vend është eliminuar pothuajse plotësisht, njoftoi Qeveria e Islandës.
Pasi raportoi rastet e para të infeksionit në fillim të marsit, Islanda vendosi kufizime të rrepta në aktivitete dhe lëvizje, përfshirë mbylljen e shkollave, ndalimin e tubimeve të mëdha publike dhe futi testime të rrepta dhe një strategji për të monitoruar kontaktet dhe lëvizjet për të frenuar përhapjen e virusit.

Kjo lejoi që vendi me rreth 360,000 banorë të njoftonte një hapje të pjesshme në mes të prillit, pasi epidemia arriti kulmin e saj në fillim të këtij muaji dhe filloi të ngadalësohet.

“Ne ishim të befasuar këndshëm nga ngadalësimi shumë i shpejtë i epidemisë në Islandë. Por është jashtëzakonisht e rëndësishme të qëndrojmë vigjilentë dhe të minimizojmë rrezikun e përsëritjes së infeksionit,” tha epidemiologu Torolfur Gudnason.

Islanda testoi 51.663 të popullsisë së saj, ose pak më shumë se 14 për qind, një përqindje më e lartë se në çdo vend tjetër, falë popullsisë së saj të vogël.

Shumica e masave u lehtësuan të hënën, u hapën shkolla dhe sallonet, dhe u lejuan tubime deri në 50 persona.

“Rreth 57 për qind e atyre që testuan pozitiv tashmë ishin në karantinë kur u diagnostikuan me sëmundje, gjë që besojmë se konfirmon efektivitetin e atyre masave kundër përhapjes së virusit,” tha qeveria.

Distanca sociale prej dy metrash mes njerëzve do të mbetet në fuqi edhe për një kohë, dhe palestrat dhe pishinat do të qëndrojnë të mbyllura.

Në Islandë, 1,799 njerëz dolën pozitivë me koronavirusin, dhe 1,750 prej tyre tejkaluan sëmundjen. Tani ka vetëm 39 raste aktive, dhe tre dhoma janë shtruar në spital. Dhjetë vetë vdiqën nga pasojat e koronavirusit, dhe shtatë prej tyre ishin më të vjetër se 70-vjeç.