Hapja e negociatat, Borrell letër ministrave të Jashtëm të BE-së

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Europian Josep Borrell, deklaroi sot se përparësia kryesore e diplomacisë së tij do të jetë afrimi i Ballkanit Perëndimor me BE-në dhe arritja e një marrëveshjeje në dialogun Beograd-Prishtinë, njoftoi European Western Balkans.

“Prioriteti im do të jetë të punoj në një marrëveshje gjithëpërfshirëse midis Serbisë dhe Kosovës”, deklaroi Borrell në një letër drejtuar ministrave të Jashtëm dhe të Mbrojtjes të BE-së, letër kjo e marrë nga Tanjug.

Në një letër të publikuar përpara takimit të parë të Këshillit të BE-së, Borrell theksoi përparësitë e tij në politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së, duke bërë thirrje për unitet më të madh dhe një qasje gjithëpërfshirëse.

Borrell përshkroi gjithashtu dy përparësi të qarta që i bëjnë çështjet e jashtme të BE-së më efikase dhe më strategjike: e para, në lidhje me shqetësimet e BE-së për fqinjët e saj të afërt dhe e dyta, në sferën e marrëdhënieve të BE-së me aktorët gjeostrategjikë në botë.

“Në radhë të parë, ne duhet të mbështesim me vendosmëri anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor drejt BE-së”, theksoi Borrell në letrën e tij.