Gjermani: Sulme ndaj policëve që kontrollojnë respektimin e distancës fizike

Disa policë në Frankfurt janë qëlluar me gurë dhe shufra hekuri ndërsa po zbatonin masat e distancimit fizik për të ndaluar përhapjen e koronavirusit. Autoritetet njoftuan se gjatë fundjavës së ngrohtë të Pashkëve në rrugët e parqet e Frankfurtit janë parë shpesh turma njerëzish që injoronin rregullat e karantinës dhe të distancës fizike dhe policët u përpoqën për t’i shpërndarë.

Në një rast një grup qëlloi me një gur të madh makinën e policisë kur një prej policëve po zbriste nga makina për t’i shpërndarë, kurse në një rast tjetër një polic u sulmua nga një grup prej 20 vetësh, njëri prej të cilëve e qëlloi me një pllakë metalike pesëkilogramshme. Pas një kontrolli të gjatë përfshirë dhe përdorimin e një helikopteri, policia arriti të identifikonte dhe arrestoi gjashtë të dyshuar në një apartament në qytet. Policia konfiskoi në banesë edhe disa armë, përfshirë dhe shpata samurai dhe thika.

Corona Infektionszahlen Deutschland Coronavirus
Policia u mobilizua gjatë ditëve të Pashkëve në të gjithë Gjermaninë dhe ka patrulluar në hapësirat publike. Sipas njoftimeve policia ka vendosur gjoba për shkeljen e masave të izolimit që janë në fuqi deri më 19 prill dhe që pas gjithë gjasash pritet të zgjaten.

Përdorimi i dronëve për paralajmërime me altoparlant

Në disa qytete në Gjermani, si në Dyseldorf apo Dortmund, policia ka përdorur dronë për të paralajmëruar njerëzit për rreziqet e mosrespektimit të distancës fizike. Një zëdhënës i policisë në Dyseldorf theksoi se dronët nuk janë përdorur për të identifikuar njerëzit dhe se nuk u është ruajtur asnjë fotografi. Sipas tij reagimet e njerëzve ndaj kësaj forme paralajmërimi kishin qenë “shumë pozitive”.

Megjithëse përdorimi i droneve mund të krijojë shqetësime në lidhje me kufizimin e lirive civile dy sindikatat më të mëdha të policisë gjermane u kanë bërë thirrje autoriteteve të marrin në konsideratë lejimin e përdorimit të gjerë të droneve si një mjet praktik për të ndihmuar policët që të kontrollojnë dhe paralajmërojnë njerëzit që t’u përmbahen rregullave për distancën fizike kur dalin në parqe apo hapësira të tjera publike të gjelbra./DW