Filipçe: Me politika të vërteta shëndetësore, dyfish kemi ulur vdeshmërinë e foshnjave me lindje të parakohshme

Klinika Universitare e Gjinekologjisë dhe Akusherisë është shembull pozitiv i funksionimit të suksesshëm. Përmirësime të mëdha janë bërë gjatë periudhës së kaluar, duke e çuar kujdesin shëndetësor në nivel më të lartë, kumtoi Ministria e Shëndetësisë.

“Me politika të vërteta shëndetësore, ne kemi ulur dyfish vdekshmërinë e foshnjave me lindje parakohshme. Ne kemi ofruar trajnime efektive të kujdesit perinatal dhe vlerësim të shpejtë të maternitetit, në përputhje me biografinë dhe rekomandimet e OBSH-së. Me këto trajnime, ne zbatuam qasje të standardizuar në të gjitha spitalet e maternitetit, stafin e trajnuar, ilaçet dhe pajisjet dhe modernizuam gjithsej 15 protokolle akusherike dhe neonatologjike për kushtet më të zakonshme në periudhën perinatale”, deklaroi ministri Filipçe.

Donacioni siguroi tre makina të frymëmarrjes – gjenerata e fundit e ventilimit mekanik me frekuencë të lartë për të sapolindurit. Klinika e Gjinekologjisë dhe Akusherisë është institucioni i parë më i mirë shëndetësor në vend me pajisje të tilla.

Gjithashtu, janë përmirësuar kushtet e qëndrimit të nënave në Klinikën Gjinekologjike dhe Akusherike. Janë siguruar shtretër të ri për krevatet e spitalit, janë ngjyrosur të gjitha 24 dhomat në repart ku qëndrojnë nënat dhe foshnjat, veshmbathje dhe 16 krevate të reja për fëmijë. Janë arritur standardet evropiane me përmirësimin e kushteve të qëndrimit dhe trajtimit të të porsalindurve dhe nënave”, qëndron në kumtesën e Ministrisë së Shëndetësisë.