Erdogan: Prania e Turqisë në Libi ka rritur shpresat për paqe

Erdogan gjatë kthimit nga “Samiti për Libinë” të mbajtur në Berlin të Gjermanisë në avion iu përgjigj pyetjeve të gazetarëve lidhur me rendin e ditës. Ai rikujtoi se ata morën pjesë në Samitin e Berlinit për Libinë si pjesë e përpjekjeve për zgjidhje politike në Libi dhe se gjatë kësaj është pranuar deklarata e përbërë nga 55 pika.

Ai vuri në dukje se ka një udhërrëfyes nën çatinë e OKB-së dhe shtoi se “do t’i hapet rruga edhe procesit politik nëse respektohet thirrja jonë për armëpushim që bëmë me të nderuarin Putin”, raporton AA.

“Këtu pika kyçe është përfundimi i qasjes agresive të Haftarit. Pala e Haftarit janë ata të cilët kryesisht sulmojnë qeverinë legjitime dhe që shkelin të gjitha marrëveshjet që nga muajit prill. Në takim e kam shprehur hapur këtë çështje. Sigurisht që askush nuk kundërshtoi. E vërteta është se hapat që ndërmorëm për Libinë i sollën një ekuilibër procesit dhe formuan bazën e armëpushimit. Do të vazhdojmë të mbështesim procesin politik duke mbajtur të fortë pozicionin tonë si në terren ashtu edhe në tryezë. Prania e Turqisë në Libi ka rritur shpresat për paqe”, tha presidenti turk.

Ai në vijim tha se “Ne gjithashtu shohim se çfarë lojërash luhen nën maskën e luftës kundër terrorizmit. Përballë kësaj ne do të vazhdojmë të qëndrojmë pranë qeverisë legjitime. Do të formohet një mekanizëm që do të ndjekë vendimet e marra kryesisht sot dhe se do të zhvillohen takime mujore. Në këto takime që do zhvillohen nën çatinë e OKB-së do të diskutohen çështjet politike, ushtarake dhe ekonomike të Libisë”.

“Gjithashtu në këto takime do të marrin pjesë edhe kolegët tanë”, tha se Erdoğan i cili njoftoi se në kuadër të vendimeve që morën në samit, brenda disa ditësh do të mblidhet Komiteti ushtarak i përbërë nga 5 përfaqësues nga Qeveria libiane e Pajtimit Kombëtar e Fayez al-Srraj dhe nga Khalifa Haftari, lideri i forcave të armatosura jolegjitime në lindje të Libisë.