Diplomatët e dëbuar në Tiranë, bashkëpunëtorë të gjeneralit iranian

Vendimi u bë i ditur nga ministri i Jashtëm në detyrë Gent Cakaj, në një postim në Facebook.

Sipas tij të dy diplomatët Mohammad Ali Arz Peimanemati dhe Seyed Ahmad Hosseini Alast, kanë zhvilluar “veprimtari në mospërputhje me statusin e tyre dhe parimet e Konventës së Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike. Dy përfaqësuesve të Republikës Islamike të Iranit u është kërkuar largimi i menjëhershëm nga territori i Republikës së Shqipërisë”, shkruan Cakaj.

Burime të qeverisë shqiptare, i thanë Zërit të Amerikës se dy diplomatët po dëbohen për aktivitete kundër grupit MEK. Sipas tyre, atasheu kulturor Seyed Ahmed Hosseini Alast kishte mbajtur poste të larta në Gardën Revolucionare të Republikës Islamike dhe Mohamed Peimanemati ishte anëtar i njësisë operacionale të inteligjencës së Iranit Mois dhe ishte përgjegjës për disa akte terroriste në vendet e BE-së.

Burime të qeverisë shqiptare, i thanë Zërit të Amerikës se ata kishin qenë bashkëpunëtorë të Kasem Solemanit.

Kjo është hera e dytë që Shqipëria shpall përsona të padëshiruar diplomatë iranianë.

Në dhjetor të vitit 2018, ambasadori i Iranit në Shqipëri, dhe një tjetër diplomat i ambasadës u dëbuan nga vendi pasi dyshoheshin të ishin përfshirë “në aktivitete që cënojnë sigurinë në vend”. Në atë kohë, ministria e Jashtme shqiptare saktësoi se vendimi ishte marrë në konsultim me vendet aleate, për shkak të aktivitetit të tyre në Shqipëri në kundërshtim me statusin e tyre diplomatik.

Eksperti i çështjeve të ekstremizmit Adrian Shtuni e sheh këtë veprim të qeverisë shqiptare si një akt sfidues ndaj deklaratave të fundit të Iranit. Ai thotë se fakti që Shqipëria strehon 3 mijë anëtarët të opozitës iraniane MEK e vë atë në rrezik jo për shkak të veprimtarive aktuale të këtij grupi por thjesht për shkak të statusit të tyre si anëtarë aktivë të opozitës së regjimit të Iranit.