Cila është kostoja e jetesës në Gjermani? Vetëm për banesë ‘shkon’ një e treta e pagës suaj

Në krahasim me vendet e tjera evropiane, Gjermania konsiderohet relativisht e lirë për të jetuar. Sipas statistikave, në vitin 2019 ishin të nevojshme mesatarisht 750 euro në muaj për një jetë normale në Gjermani.

Çmimet e ushqimit, strehimit dhe veshjeve janë 4.3 për qind më të larta se mesatarja evropiane, e cila është dukshëm më pak se Danimarka, vendi më i shtrenjtë i Evropës. Kostoja e jetesës në Danimarkë është 37.9 për qind më e lartë se mesatarja evropiane.

Kostoja më e madhe në Gjermani është strehimi. Qiratë mujore janë dukshëm të ndryshme nga vendbanimi. Një rol i rëndësishëm është nëse doni të jetoni në një metropol ose në një fshat rreth dhjetë kilometra larg.
Sipas ueb faqes “wohnungsboerse.net”, një apartament prej 30 metrash katrorë paguhet mesatarisht 16.22 euro në Berlin – rreth pesë euro më shumë se mesatarja gjermane. Një banesë më e vogël në Berlin kushton mesatarisht rreth 795 euro.

Në Munih, është e nevojshme të shtyni dorën tuaj më thellë në xhep. Kryeqyteti i Bavarisë ka qiratë më të shtrenjta, ku një apartament deri në 40 metra katrorë kushton mesatarisht më shumë se 26 euro për metër katror.

Përveç qirasë, duhet të paguhet energjia elektrike dhe shërbimet e tjera. Kur bëhet fjalë për energji elektrike, ajo paguhet mesatarisht 29,42 cent për kilovat orë në muaj, ndërsa kostot e tjera – mbledhjen e mbeturinave, pastrimin e shkallëve, mirëmbajtjen e oborrit dhe të ngjashme – mesatarisht rreth 215 euro në muaj.

Në përgjithësi, rreth një e treta e pagës mujore ndahet për banesa mesatarisht. Një veprim i mirë është të vendosni një kuzhinë në apartament. Në mënyrë të veçantë, gatimi është shumë më i dobishëm se sa të shkoni në restorante. Në Gjermani, dreka për dy persona në restorant mesatarisht kushton rreth 40 euro, ndërsa restorantet më të vegjël mund të hani për tetë euro.

Nëse dëshironi të keni një birrë gjatë drekës, atëherë duhet të paguani rreth 3,50 euro për gjysmë litër. Nëse nuk keni një pije birre, më mirë do të keni një kapuçino pas drekës, e cila mesatarisht kushton 2.70 euro.

Dyqanet, megjithatë, kanë çmime që mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme, në varësi të zgjedhjes. Gjysmë kilogram bukë e bardhë kushton mesatarisht 1,24 euro, një litër qumësht 0,70, dhe një kilogram patate 1,06 euro.

Çmimet e biletave ndryshojnë ndjeshëm nga qyteti në qytet, por mesatarisht bileta kushton dy euro. Nëse udhëtoni më shpesh me transport publik, atëherë është shumë më e dobishme të blini një biletë mujore, e cila në Gjermani kushton mesatarisht rreth 70 euro.

Përdorimi i automjetit tuaj gjithashtu ka çmimin e tij. Karburanti kushton mesatarisht 1,25 euro. Kësaj i duhet shtuar mirëmbajtja e automjeteve, taksat dhe sigurimet. Në përgjithësi, për një automjet më të vogël ju duhen rreth 200 euro në muaj në Gjermani.

Për sa i përket veshjeve dhe këpucëve, oferta është shumë e gjerë, dhe për këtë arsye çmimet janë mjaft të ndryshme. Sipas statistikave, xhinset mesatare kushtojnë midis 50 dhe 100 euro. Ngjashëm është edhe me mbathjet. Dhe në fund të sezonit gjithmonë ka zbritje në mënyrë që këpucët, të cilat më parë kushtojnë afër 200 euro, mund të blini 50 ose 60% më lirë.

Nëse mërziteni me këta numra, do të ishte mirë që të uleni në një nga restorantet dhe kafenetë dhe të pini një kafe. Nëse jeni duhanpirës, do t’ju duhet të uleni jashtë, pasi pirja e duhanit në institucionet e hoteliere është e ndaluar në disa shtete gjermane. Dhe shikoni ku i hidhni cigaret. Nëse jeni në Këln, do t’ju ngarkohet me gjobë prej 50 euro nëse i hidhni ato në rrugë.

Ndërsa rrini ulur dhe pini kafe, mbani mend disa nga të dashurat, miqtë ose të afërmit tuaj. Thirrni ata. Pyete si janë ose ftojini për kafe. Sigurisht që edhe bërja e një telefonate kushton. Oferta e operatorit është e lartë, dhe konkurrenca e bën të veten. Përveç grupeve kryesore të telekomunikacionit, supermarketet dhe telefonia celulare ofrojnë gjithashtu pako.

Në varësi të zgjedhjes suaj të paketave, keni shumë mundësi: me ose pa një pajisje të re celulare, me përdorim të kufizuar ose të pakufizuar të internetit, me thirrje falas brenda Gjermanisë ose BE

Këtu është vetëm një shembull. Shitësi me pakicë Aldi ofron 2 GB internet me shpejtësi të lartë, thirrje falas brenda Gjermanisë (të gjitha rrjetet) për 7,99 euro. Paketa është e vlefshme për katër javë.