Çfarë di Suedia që po vepron ndryshe nga e gjithë bota në këtë situatë pandemie?

Ndërsa pjesa tjetër e Evropës vendos kufizime të ashpra në jetën publike dhe mbyll kufijtë dhe bizneset, Suedia po bën të kundërtën! Ka treguar një qasje krejt të lehtë dhe të qetë ndaj shpërthimit të koronavirusit dhe luftës globale që po bëhet kundër kësaj pandemie.

Në dallim nga fqinjët e saj të ngushtë Danimarka, Finlanda dhe Norvegjia, Suedia nuk ka mbyllur kufijtë, as shkollat ​​e saj. Nuk ka mbyllur as bizneset ato më thelbësoret, nuk ka evituar as mbledhjet me më shumë se dy persona siç ndodh në ShBA apo Gjermani.

Reagimi i Suedisë ndaj shpërthimit të virusit po mbikëqyret nga Agjencia e Shëndetit Publik të vendit. Ky vend po tregon një qasje të ndryshme ndaj koronavirusit, nga të gjithë faktorët e tjerë ndërkombëtarë, duke i besuar publikut në marrjen e masave vullnetare, pra më të buta për të frenuar përhapjen e virusit.

Kjo qasje e dukshme ‘laissez-faire’ ka ngjallur shumë polemika, madje edhe në Suedi, nga një grup epidemiologësh, si dhe nga vendet e tjera që po bllokojnë jetën publike për të frenuar shpërthimin.

Epidemiologu kryesor i Agjencisë së Shëndetit Publik dhe një figurë kryesore në reagimin kombëtar të Suedisë ndaj koronavirusit, është Anders Tegnell. Ai i tha CNBC se megjithëse strategjia e vendit të tij për të luftuar virusin ishte e ndryshme, qëllimi ishte i njëjti.

“Mendimi im është se në thelb të gjitha vendet evropiane po përpiqen të bëjnë të njëjtën gjë. Ne po përpiqemi të ngadalësojmë përhapjen sa më shumë që të jetë e mundur për të mbajtur shëndetin dhe shoqërinë të funksionojë dhe ne kemi treguar disa metoda të ndryshme për të ngadalësuar përhapjen”, i tha ai CNBC.

Ai shtoi gjithashtu se Agjencia e Shëndetit Publik i kishte sqaruar popullatës pse duhet distancimi social, dhe deri tani kjo po funksionon në mënyrë të arsyeshme.

Suedia ka tre mijë e 700 raste të konfirmuara të koronavirusit dhe ka regjistruar 110 vdekje, tregojnë shifrat zyrtare nga Agjencia e Shëndetit Publik.

Krejt ndryshe paraqitet situata në Itali, epiqendra e shpërthimit të Evropës që ka pothuajse 100 mijë raste dhe mbi 10 mijë vdekje. Ndërkohë Spanja, vendi i dytë më i goditur në Evropë, ka afër 80 mijë raste të konfirmuara dhe gjashtë mijë e 500 vdekje. ShBA, që konsiderohet të jetë afro dy javë prapa Italisë përsa i përket shpërthimit, ka regjistruar pothuajse 20 mijë raste dhe 1,228 vdekje nga virusi.

“Prirja (në infeksion dhe nivelet e vdekjes) në Suedi është më pak e pjerrët se në shumë vende dhe kjo është pikërisht ajo që ne po përpiqemi të arrijmë”, tha Tegnell, duke shtuar se sondazhet e opinioneve tregojnë se publiku suedez ishte përgjithësisht në favor të qasjes së agjencisë. Pra, vetëndërgjegjësimi publik!

Tegnell nuk përjashtoi masa më të rrepta në Suedi, megjithatë, duke i thënë CNBC se nëse do të kishte një rritje të mprehtë të çështjeve, qeveria dhe Agjencia e Shëndetit Publik do të kishin një “diskutim të madh se çfarë masash të tjera mund të marrim”.

Këtë fundjavë, Kryeministri Stefan Löfven tha se izolimi i Stokholmit mund të ndodhë nëse përhapja përkeqësohet, por që masa të tilla nuk po diskutohen aktualisht.

Suedia nuk është larguar plotësisht nga pjesa tjetër e Evropës. Në një mënyrë të ngjashme me fqinjët e saj, qeveria e Suedisë ka mbrojtur punën në shtëpi nëse është e mundur, duke shmangur udhëtimet jo të rëndësishme dhe të moshuarit këshillohen të shmangin kontaktet sociale. Gjithashtu janë promovuar këshilla për të larë duart rregullisht.

Restorantet, baret, kafenetë dhe klubet e natës u është thënë të ofrojnë vetëm shërbim të tryezave të ulura. Dhe që nga e Diela, tubimet e më shumë se 50 njerëzve janë të ndaluara. Janë mbyllur edhe universitetet dhe kolegjet, ndërsa shkollat ​​me studentë nën 16 vjeç mbeten të hapura.

Si e tillë, në krahasim me kudo tjetër në Europë, jeta në Suedi duket jashtëzakonisht normale, thonë banorët e Stokholmit.

Kufizime ose jo, ekonomia e Suedisë nuk do të shpëtojë nga kriza ekonomike që ka kapur gjithë botën. Javën e kaluar, Swedbank parashikoi që ekonomia do të tkurrej me 4% në vitin 2020.

“Rënia në ekonominë suedeze është më e gjerë dhe më e shpejtë sesa gjatë krizës financiare. Papunësia do të arrijë në 10% tashmë deri në verë, përkundër stimulimit të paprecedent fiskal”, tha Swedbank.

Javën e kaluar, qeveria njoftoi një paketë ndihme për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, duke thënë se do të garantojë 70% të kredive të reja që bankat u japin kompanive që po përjetojnë vështirësi financiare për shkak të virusit. Qeveria gjithashtu uli përkohësisht kontributet e sigurimeve shoqërore dhe prezantoi mbështetjen e qirasë ndaj ndërmarrjeve.