Behgjet Pacolli: Shteti t’u dal në ndihmë ish-komandantëve të UÇK-së në Hagë

Kësisoj ndër vite, Pacolli ishte edhe në krye të disa posteve të rëndësishme në vend. Tani për tani që situata politike dhe institucionale në vend ka ndryshuar, Pacolli si dhe partia e tij nuk kanë ndonjë vij të kuqe sa i përket partive të tjera.

Sipas Pacollit, mos-prania e disa prej figurave politike në vend si dhe arrestimi i tyre në kuadër të Speciales, është sfidë e madhe për vendin.

Mos-liberalizmi i vizave për kosovarët, po dëmton qytetarët, bizneset por edhe gjithë vendin në përgjithësi, shprehet politikani kosovar.

Duke qënë se jeton në mes të disa shteteve ai tregon se ku preferon të kalojë kohën e pensionimit.

Lajmi.net: Si e shihni në përgjithësi situatën politike në vend dhe sipas jush cilat janë disa prej sfidave më të vështira tani për tani?

Behgjet Pacolli: Kosova po kalon një krizë politike që është përsëritur pothuajse çdo 4 vjet në Kosovë që kur u pavarësuam, por këtë herë Kosova po kalon një krizë të trefishtë. Së pari, një krizë politike në lidhje me zgjedhjen e Presidentit për të arritur konsensusin midis partive politike e cila duket e vështirë dhe kështu gjithashtu gjetja e një zgjidhje për të forcuar koalicionin qeverisës i cili është i dobët. Së dyti, ne përballemi me një pandemi që ka rezultuar në shumë vdekje dhe një dobësim të ekonomisë sonë, ne kemi një recesion ekonomik dhe kjo rezulton në shumë probleme ekonomike dhe sociale. Së treti, ne po përballemi me një sfidë historike me Gjykatën e Specializuar në Hagë, ku historia jonë dhe lufta jonë për çlirim po sfidohen. Pra, Kosova është në një situatë të paparë. Dhe më vonë nëse nuk gjendet asnjë zgjidhje për Presidentin, ne mund të përballemi në maj një krizë kushtetuese. Kjo kërkon skenën politike racionalitet, unitet dhe pragmatizëm, duke lënë mënjanë egon dhe ambiciet individuale që nuk janë në përputhje me interesin e vendeve.

Lajmi.net: Keni qenë pjesë e legjislaturës së fundit në Kuvend, si e shihni këtë të fundit?

Behgjet Pacolli: Përderisa kemi pasur shumë sfida këtë vit, kjo duket të jetë një nga legjislativët më të dobët që kemi pasur ndonjëherë. Kuvendi dështoi të arrijë konsensusin, të miratojë ligjet dhe dështoi të krijojë një kulturë politike dhe institucionale që do ta bënte institucionin që përfaqëson qytetarët funksional dhe më të mirë në performancë. Unë jam i zhgënjyer me këtë legjislativ dhe nuk shoh një të ardhme të gjatë për këtë legjislativ nëse skena politike vazhdon me këtë qëndrim.

Lajmi.net: Ku ka ngecur çështja e njohjeve për shtetin e Kosovës, ju ishit vetë në krye të MPJ-së, si janë gjasat që të shtohen njohjet në vitin e ardhshëm?

Behgjet Pacolli: Politika e jashtme e Kosovës është pasqyrë e zhvillimeve në skenën e brendshme. Kosova është përballur me një sulm të jashtëm nga Beogradi në vitet e fundit, me fushatën korruptive të Ivica Daçiq nëpër botë. Si ish-Ministër i Punëve të Jashtme për të respektuar institucionin dhe integritetin e shërbimit të jashtëm, kjo është një praktikë. Kosova duhet të rrisë aktivitetin diplomatik dhe të angazhohet me partnerët tanë për të avancuar qëllimet e politikës së jashtme për vendin tonë. Tani jemi në një pandemi dhe ekziston marrëveshja e Uashingtonit e cila e bën të vështirë lobimin, prandaj nevojiten përgatitje për kohën kur bëhet fjalë për të lobuar përsëri.

Lajmi.net: Ku është ngecja më e madhe e politike në vend dhe çfarë duhet ndryshuar strukturën e partive?

Behgjet Pacolli: Ka shumë çështje në të cilat duhet të reflektojmë. Mendoj se më e rëndësishmja është që në 6 vitet e fundit kemi kaluar nëpër shumë kriza politike që ndikuan në aftësinë e institucioneve për të bërë punën e tyre. Imagjinoni në 3 vjet kishim 4 qeveri dhe Kryeministra. Kjo është skena më e keqe politike për një vend normal. E bën atë të paqëndrueshëm, krijon ankth për qytetarët dhe e bën atë jo tërheqës për investime. Së dyti, ne kurrë nuk kemi pasur një vizion për ekonominë tonë. Kjo është për mua më e keqja nga gjithçka. Për shkak se kemi shumë burime dhe projekte që mund të jenë tërheqëse për investitorët, por mungesa e një vizioni dhe e stabilitetit politik, e kanë bërë të pamundur.

Lajmi.net: Disa nga emrat më të rëndësishëm politik vazhdojnë të jenë në Hagë, a mendoni se kjo procedurë gjyqësore do të zgjasë shumë dhe çfarë do të duhej të ndërmerrej sa i përket kësaj teme?

Behgjet Pacolli: Mendoj se kjo është një sfidë e paparë për Kosovën. Ekzistojnë dy çështje, procedurat gjyqësore, e cila është çështje e avokatëve në Hagë, dhe aspektet politike që i takojnë çdo qytetari të Kosovës. Unë jam i shqetësuar për narrativën historike që gjykata po krijon duke sfiduar përiudhen më krenare në historisë sonë – luftën për çlirim dhe pavarësi.Kosova duhet të ketë një strategji të qartë për të mbrojtur historinë tonë dhe qytetarët tanë në Hagë. Duhet të ketë mbrojtje gjyqësore të organizuar nga shteti dhe një reagim politik kundër revizionizmit dhe rishkrimit të historisë sonë. Unë jam i shqetësuar se si një Gjykatë e themeluar sipas kushtetutës së Kosovës mban një pozicion neutral ndaj Kosovës duke injoruar emrin dhe flamurin e saj, ndërsa nënvizon emrin kushtetues të Jugosllavisë së Sllobodan Millosheviçit. Kjo është diçka që duhet të shqetësohemi. Më shumë sesa kjo duhet të shqetësohemi se Akademia e Shkencave, institucionet përkatëse, heshtin. Kosova kishte nën UNMIK një reagim më shumë burrëror sesa sot në pavarësi për çështjet në Hagë. Diçka po shkon keq.

Lajmi.net: A i nevojitej Kosovës një Gjykatë Speciale?

Behgjet Pacolli: Ndërsa ka pasur një numër përpjekjesh për të siguruar përgjegjësi për krimet e luftës që janë kryer në Kosovë, ka pasur mangësi të përsëritura. Pamundësia e këtyre mekanizmave për të mbajtur përgjegjës një numër të konsiderueshëm të autorëve të krimeve ka krijuar një boshllëk të përgjegjësisë për krimet e kryera në Kosovë.Në kontekstin e shkeljeve serioze dhe të përhapura të përjetuara nga viktimat gjatë luftës në Kosovë, përgjegjësia ende nuk është përmbushur. Drejtësia kërkon një hetim gjithëpërfshirës të abuzimeve në lidhje me luften dhe hapa për t’i mbajtur autorët përgjegjës. Rrallë kryerja e disa gjykimeve ndaj krimineleve serb ka përmbushur kërkesat e së drejtës ndërkombëtare. Çdo viktimë individuale dhe kolektive, ka të drejtë që shkelja e tyre të hetohet dhe ndëshkohet kur është e përshtatshme. Deri në këtë pikë, ndjekja e përgjegjësisë për krimet e kryera gjatë Lufteit në Kosovë mbetet e paplotë. Tribunali Jugosllav, UNMIK, dhe EULEX, nuk kanë bërë përparim, mbetet një hendek i përgjegjësisë.Më shumë se 1000 ushtarë serbë, oficerë policie që kanë një rol të drejtpërdrejtë në vrasjet e shqiptarëve, ecin të lirë në Serbi.Përgjigjja është, ne kemi një gjykatë speciale, e cila duhet të bëjë punën e drejtësisë për të gjitha viktimat.

Lajmi.net: Në gjithë turbullirat që janë shkaktuar në spektrin politik, sipas jush cilës parti do të duhej t’i takonte pushteti herën e ardhshme?

Behgjet Pacolli: Unë kam vetëm një votë, vota ime shkon për AKR-në. Unë besoj se AKR është e vetmja parti që ofron një vizion politik dhe ekonomik liberal për Kosovën. Por qytetarët vendosin se kush duhet të drejtojë vendin. Por edhe qytetarët paguajnë çmimin për vendimet e tyre, ne e kemi parë këtë.

Lajmi.net: Edhe një vit pa viza për kosovarët, çfarë po humbasin më së shumti kosovarët nga mos-liberalizimi?

Behgjet Pacolli: Mund të them atë që Komisioni Evropian po thotë çdo vit, Kosova ka përmbushur kriteret për të marrë liberalizimin e vizave. Është e padrejtë për Kosovën mungesa e liberalizimit të vizave. Dëgjoj fjalë për mungesë të sundimit të ligjit dhe luftë kundër korrupsionit si arsye pse Kosova nuk po merr liberalizimin e vizave. Le ta themi kështu, nëse dikush mendon se Ukraina, Moldavia, Gjeorgjia dhe Bosnja kanë situatë më të mirë për sundimin e ligjit dhe korrupsionin sesa Kosova, atëherë çfarë të themi. Është një vendim i pastër politik mungesa e liberalizimit të vizave, po dëmton njerëzit tanë, biznesin tonë, por edhe pozicionin e BE-së në Kosovë pasi besimi i publikut ndaj BE-së po zvogëlohet.

Lajmi.net: Nëse do të duhej të zgjidhje mes Kosovës dhe Zvicrës, ku do të vendosje ta kalonit kohën dhe ku mendoni të jeni në kohën e pensionimit?

Behgjet Pacolli: Unë jetoj në mes të Kosovës dhe Zvicrës. Kosova është atdheu im dhe nuk ka asgjë që e ndryshon afeksionin dhe lidhjen time me Kosovën. Unë do të vazhdoj angazhimin tim publik dhe do të vazhdoj ta ndihmoj Kosovën në mënyra të ndryshme, nuk ka pension për mua. Kështu që, do të më shihni shpesh, përpiqem të qëndroj aktive, por pandemia po na sfidon në këto kohë. le të shpresojmë se kemi kohë më të ndritshme përpara.

Lajmi.net: A kanë vendosur fëmijët tuaj se çfarë profesione duan të ndjekin në të ardhmen dhe a dëshiron ndonjëri t’i futet politikës?

Behgjet Pacolli: Unë jam një liberal. Unë prirem të mbështes fëmijët e mi për të marrë një arsimim të mirë, për të pasur një të ardhme në të cilën ata kanë aftësinë të zgjedhin rrugën e tyre në jetë. Fëmijët e mi jetojnë në Zvicër dhe në Kosovë. Ata janë të lidhur me Kosovën dhe roli im si prind është t’u siguroj atyre kushtet për një të ardhme të ndritur. Për angazhimin e tyre në politikë, shpresoj që ata të kenë një rrugë tjetër, një karrierë tjetër, por është vendimi i tyre në disa vite, le të shohim.

Lajmi.net: Porosia e juaj për qytetarët në vitin 2021?

Behgjet Pacolli: Shpresoj që të jemi në gjendje t’i kthehemi jetës normale. Pandemia ka sfiduar shëndetin, ekonominë dhe mënyrën tonë të jetës. Shpresa ime është në 2021 që vaksina të normalizojë jetën tonë dhe të hapë rrugën për rimëkëmbjen ekonomike.Në të njëjtën kohë, uroj që Kosova të gjejë rrugën e saj për konsensus, unitet dhe koordinim midis skenës politike. Ne duhet të shmangim një krizë që do ta fusë vendin tonë në situatën më të rendë politike dhe ekonomike. Shpresoj që udhëheqësit të vendosin interesat e shtetit dhe të qytetarëve mbi interesat dhe egon e tyre personale./Lajmi.net/