RMV: Procedurat administrive krijojnë pritje për certifikatat

Për të marr një dokument nga Librat amë, duhet pritur me ditë për shkak të procedurave administrative.

Në sezonin veror ky fenomen arriti pikun pasi qytetarët akoma preferojnë metodën e vjetër të presin para sporteleve dhe jo aplikimin on-line pasi procedurën elektronike e shohin më të vështirë se sa pritjet fizike.

Me ardhjen e mërgimtarëve fluksi i kërkesave u dyfishua.

“Për tu realizuar marrja on-line e dokumentacioneve është e nevojshme që qytetarët të kenë profil të hapur për të vërtetuar autenticitetin si dhe pajisjet në shtëpitë e tyre për nënshkrimet elektronike”, thanë nga Drejtoria për udhëheqjen e Librave amë.

Të dhënat e Drejtorisë për udhëheqjen e Librave amë tregojnë se në 6 muajt e fundit janë bërë mbi 256 mijë kërkesa për certifikata të lindjes, kurorëzimit dhe vdekjes, prej tyre vetëm 18 mijë ishin elektronike.

Drejtoria për udhëheqjen e Librave amë:

Certifikatat e lindjes për mars-gusht në sportel 158,929 kërkesa dhe 14,737 aplikime elektronike.

Certifikatat e kurorëzimit për mars-gusht në sportel 50,038 kërkesa dhe 2,926 aplikime elektronike.

Certifikatat e vdekjes për mars-gusht në sportel janë bërë 28,689 kërkesa dhe 697 aplikime elektronike.

Nga Drejtoria e udhëheqjes së Librave amë thonë se portali tyre është aktiv gjatë gjithë kohës, ndërsa qytetarët thonë se nuk mund të kenë çdoherë qasje në e-portal andaj dynden dyerve të drejtorisë.

Drejtori Blerim Abazi iu bën thirrje qytetarëve rezident që të shmangin sezonin e verës, ndërsa diaspora mund të kryej shërbimet on-line nga vend qëndrimet e tyre.

Ndonëse nuk ka asnjë pengesë juridike, nuk ka hapa konkret që të unifikohet sistemi i digjitalizuar, i cili do të mundësonte përmirësimin e gabimeve drejtshkrimore të emrave e mbiemrave. Në krahasim me ne, vendet e rajonit i kanë më të avancuara sistemet digjitale të shërbimeve të gjendjes civile. / Alsat.mk