Nё prag tё vizitёs nga Presidenti i Republikёs sё Gjermanisё Federale Frank Walter Steinmeier

Shkruan: Halim Hyda

Do te qendroj ne Republiken e Maqedonise Veriut nga 29 deri me 01.12.2022.

Sipas paralajmerimeve kjo vizite do te fokusohet rreth zhvillimeve politike ne rajon, agresionin Rus ne Ukraine dhe ajo me kryesorja per ti dhene mbeshtetje te plote dhe pa reserve programit te qeverise, per tejkalimin e mosmarrveshjeve brenda politikes se Maqedonise per intervenimet ne kushtetuten e RMV dhe tejkalimin e pengesave nga ana e Bullgarise.

Kjo eshte vizita e pare e presidentit Steinmeier ne Republiken e Maqedonise se Veriut.

Ne Shkup do te zhvilloje konsultime politike bilaterale me kryetarin Stevo Pendarovski, me kryeministrin Dimitar Kovaçevski dhe me sektorin joqeveritar do te zhvilloje takime te ndara dhe ne fund do te vizitoje parkun ne Bogdanci.

Njё pasqyrim i shkurte reth zhvilimeve shoqёrore dhe sistemit politik ne Gjermani

Bundestagu Gjerman numёron 707 deri 709 deputetё aktivё tё cilёt zgjedhen ne bazё sistemit proporcional nё periudhё katёrvjeçare,

Bundesrat – Dhoma e pёrfaqsuesve numёron 67 deputetё tё cilёt zgjidhen ne baze te numrit te pergjithshem te banoreve neper krahina – Lande.

Me 15 ministri dhe pa zevendesministra.

Republika federale e Gjermanise – Federate demokratike parlamentare e perbere nga 16 Lande, daton nga viti 1949.Secili lande posedon parlamentin dhe qeverine e vete.

Ligji perben bazen ligjore dhe politike te qeverise dhe lidhe legjislacionin ndaj rendit kushtetues.

Zakonishte ne Gjermani asnjera nga dy partite rivale nuk fiton shumcen absolute te votave andej edhe imponohet koalicioni mes partive.

Te gjithe jane nje komb, nje gjuhe dhe prap çdo ligj duhet te kaloje ne Bundestag/Parlament, dhe mё pas nё Bundesrat / Dhoma e perfaqsuesve.

Shkalla e vlerave nё politiken gjermane

Zhvillimet shoqerore kane nevoje per ndryshime, per ta zene hapin me kohen te nje politike moderne me pergatitje, profesionalizem dhe inspirim te larte per te ndryshuar nga ajo e kaluara. Ne çdo shoqeri dhe shtet te Evropes keto ndryshime rregullisht zhvillohen dhe ndodhin pas cikleve zgjedhore,e sidomos pas paraqitjeve te aferave per korrupsion dhe denigrimeve zhvillimore e shoqerore ne organizimin e udheheqjes se shtetit, mu aty ku kerkohet pergjegjesi, dinjitet, moral dhe llogaridhenie para institucioneve partiake, juridike dhe shtetrore.

Ndёrsa pёr situaten politike dhe zhvillimet ne Gjermani mund tё elaboroj shkurtimisht me sa vijon.

Frank Steinmeier bashkpuntor i afert i Gerhard Schrederit kur ishte kryeminister i Saksonise se poshtme (Niedersachsen) prej 1990-1996. Nga viti 1998 kur Schreder zgjedhet Kancelar i Gjermanise Steinmeier emrohet Nensekretar shtetror nga 1999-2005 shef i kabinetit te Kancelarit Schreder.

Pas zgjedhjeve parlamentare te 2005 Steinmeier zgjedhet Minister i jashtem i qeveris gjermane ne qeverin e gjere  CDU-SPD, 2007. Ne 2013 perseri Minister i jashtem.

Me 12.02.2017 me propozim te partis CDU (partis se Angela Merkel) propozohet per kryetar te Gjermanis dhe me perkrahje te partis se vete ame SPD me 74% te votave ne parlament zgjedhet kryetar i gjermanise federale.( Per ta kuptuar me drejte dy parti rivale ne gjermanii CDU-Kristiandemokratet dhe SPD- Socialdemokratet, Steinmeier propozohet nga CDU per kryetar.

Kёshtu pra pёrfillen vlerat nё shtet me traditё tё demokracisё, me civilizim tё lartё dhe tё lashtё.