​Koronavirusi përhapet në Evropë përmes Italisë

Austria, Kroacia dhe Zvicra thanë se rastet e përfshira me koronavirus përfshijnë njerëz që kanë qenë në Itali, Algjeri apo Afrikë.

Testi i parë pozitiv i virusit është shënuar në Amerikën Latine, një banor brazilian i cili sapo kishte mbërritur nga Italia, ndërsa Italia në këto ditë ka qenë shteti më i infektuar në Evropë me më shumë se 300 raste dhe 11 vdekje brenda javësh.

Lidhur me këtë fqinjët kanë thënë se mbyllja e kufijve të Italisë do të ishte “jo proporcionale”. Ministrat e Shëndetësisë të Francës, Gjermanisë, Italisë dhe Komisioni i BE-së janë të angazhuar që të mbajnë kufij të hapur në një takim të martën si raste të reja të shfaqjes së virusit në të gjithë Evropën dhe në Italinë qendrore dhe jugore.

H omologu gjerman Jens Spahn tha se fqinjët po e merrnin situatën “shumë, shumë seriozisht”, por pranoi “se situata mund të përkeqësohej para se të përmirësohet”, shkruan BBC.

Rasti i fundit me koronavirus u shfaq në Austri. Një çift i ri italian që jetojnë në Insbruck të Tirolit u konfirmua të kenë virusin. Shtëpia e çiftit u mbyll dhe një hotel në të cilin njëri prej çifteve punonte ishte mbyllur për shkak se punonjësi i saj u diagnostikua me koronavirus, ndërsa një burrë në Kroaci që u kthye kohët e fundit nga Italia u bë pacienti i parë i konfirmuar në Ballkan.

Në ishullin spanjoll të Tenerife, 1.000 të ftuar u mbyllën në një hotel pasi një mjek italian dhe gruaja e tij u diagnostikuan me koronavirus. Spanja raportoi rastin e parë në kontinent, kur një grua që jeton në Barcelonë kishte qenë në veri të Italisë.

Franca dhe Gjermania raportuan raste të reja që përfshinin njerëz që kishin qenë kohët e fundit në veri të Italisë.