​Ja çfarë i bën koronavirusi trupit të njeriut

Çfarë ndodh në të vërtetë me trupin e njeriut për shkak të luftës kundër koronavirusit? Le të shohim nga organi në organ.

Koronavirusi, gjenetikisht i ngjashëm me SARS-in, u quajt edhe pasardhës i tij, sipas National Geographic.

Në shumicën e rasteve, sëmundja fillon dhe mbaron në mushkëri, pasi vetë koronavirusi është një sëmundje e frymëmarrjes. Një infeksion i tillë transmetohet përmes mikrobeve infektive.

Simptomat fillimisht janë të ngjashme me një ftohje: pacienti ndjen ethe dhe kollitet. Gjendja më pas mund të përkeqësohet dhe më pas ndodh pneumonia.

Sipas të dhënave të disponueshme deri më tani, 82% e të infektuarve shfaqnin simptoma të buta të sëmundjes, ndërsa raste të tjera ishin të sëmurë rëndë ose kritik.

Sëmundja shkaktohet ng a koronavirusi që sulmon mushkëritë për një kohë të shkurtër.

Mukoza mbron mushkëritë nga patogjenët dhe parandalon që mushkëritë të thahen, ndërsa qelizat eliminojnë viruset. Ashtu si SARS, koronavirusi sulmon qelizat, duke lejuar që lëngjet dhe grimcat nga jashtë të hyjnë në mushkëri.

Atëherë sistemi ynë imunitar aktivizohet nga prania e një ndërhyrës viral. Inflamacioni zhvillohet, lokalizohet ndryshe kur është e nevojshme.

Sidoqoftë, mund të ketë një reagim të tepruar të organizmit ndaj një infeksioni viral, kështu që sistemi imunitar fillon të shkatërrojë gjithçka përpara nesh, përfshirë indet e shëndetshme.

Me këtë hyjmë në fazën e fundit. Shkatërrimi i mushkërive, i cili mund të ketë një rezultat fatal, vazhdon.

Nëse pacienti mbijeton, dëmtimi i përhershëm është i mundur. Për shembull, shumë të mbijetuar të pacientëve me SARS kanë marrë plagë në mushkëritë e tyre. Në këtë fazë, pacientët kanë nevojë për ndihmë mekanike të frymëmarrjes për të qenë në gjendje të marrin frymë.

Si rezultat i inflamacionit, rreshtimi midis qeseve të mushkërive dhe enëve të gjakut dobësohet dhe fillon të rrjedhë lëngun, i cili është shkaku i vdekjes te rastet e rënda.

Stomaku: Hyrja në trup

Të rrallë janë njerëz të infektuar me koronavirus të cilët kanë diarre dhe dhimbje barku. Ende nuk ka të dhëna nëse simptomat gastrointestinale janë të pranishme në rastin e këtij infeksioni.

Nuk dihet nëse koronavirusi, si në SARS dhe MERS, mund të depërtojë në zorrën e madhe dhe të vogël dhe të shkaktojë diarre të rëndë. Sipas dy studimeve të fundit, koronavirusi është gjetur gjithashtu në mostrat e jashtëqitjes nga personat e infektuar, dhe është e nevojshme të ekzaminohet nëse infeksioni mund të transmetohet në këtë mënyrë.

Rrjedha e gjakut: Gjendje kaotike

Për s hkak të përgjigjes së përmendur tashmë dërmuese të sistemit imunitar ndaj infeksionit, sistemet e tjera në trupin e njeriut mund të preken nga koronavirusi.

Në raste të rralla, pacientët kanë pësuar një sulm në zemër, si dhe dëmtim akut të veshkave. Megjithatë, Angela Rasmuzen, një virologe në Universitetin Columbia në Nju Jork, beson se ajo që po ndodh në qarkullimin e gjakut është një i ashtuquajtur “përrua citokine”.

Citokinat janë proteina që paralajmërojnë sistemin imunitar ku ka ndodhur infeksioni, për të shkatërruar indet e infektuara dhe për të shpëtuar pjesën tjetër të trupit. Problemi është se koronavirusi nxjerr një përgjigje dërmuese nga sistemi imunitar, i cili përveç qelizave të infektuara sulmon edhe inde të shëndetshme.

Në fakt, ka gjakderdhje të brendshme, sipas Rasmuzen. Në disa nga rastet më të rënda, organet pushojnë së funksionari për shkak të citokinave dhe kapacitetit të zvogë luar të marrjes së oksigjenit.

Shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë se cilat sëmundje kronike, siç janë problemet e zemrës ose diabeti, kanë të bëjnë me ndërlikimet e shkaktuara nga virusi.

Mëlçia: Dëmtim kolateral

Viruset që transmetohen nga kafshët te njerëzit, siç është rasti me koronavirusin, shpesh ndikojnë edhe në mëlçi. Për shkak se mëlçia është një organ shumë vaskular, virusi lehtë mund të arrijë në enët e gjakut.

Mëlçia prodhon një enzimë që përshpejton proceset kimike brenda trupit tonë. Në një organizëm të shëndetshëm, qelizat e mëlçisë vazhdimisht vdesin dhe lëshojnë enzima në enët e gjakut, transmeton KosovaPress.

Problemi lind kur enzimat përmbytin qarkullimin e gjakut, i cili është më i zakonshëm te pacientët me SARS dhe MERS. Shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurt se si viruset e frymëmarrjes ndikojnë në mëlçi. Ka të ngjarë që infeksioni të jetë dir ekt ose inflamacion serioz për shkak të reagimit të sistemit imunitar ndaj infeksionit.

Ndërprerja e funksionit të mëlçisë në rastin e virusit SARS nuk ishte shkaku i vdekjes së pacientit. Ishte më e zakonshme që një pacient të ketë një infeksion sistemik, dhe përveç mëlçisë, ai kishte probleme me mushkëritë dhe veshkat.