​EasyJet mbyll 4,500 vende pune

Linja ajrore britanike me kosto të ulët të lehtë EasyJet ka njoftuar planet për të shkurtuar 4500 vende pune dhe për të zvogëluar flotën e saj të avionëve për të akomoduar kërkesën më të ulët në tregun e udhëtimeve që po rrëzohen për shkak të Covid-19.

EasyJet punëson 15,000 punëtorë në tetë vende të Evropës dhe planifikon të fillojë një proces konsultimi për pushimet e planifikuara në ditët e ardhshme.

Ata gjithashtu njoftuan se do të fluturonin me rreth 30 për qind të kapacitetit në gjysmën e dytë të vitit, që korrespondon me 302 avionë, 51 më pak sesa kishin planifikuar për 2021 para pandemisë Covid-19.

Kompania thekson se janë përqendruar në uljen e kostove dhe se po vazhdojnë bisedimet me kompanitë e lizingut në lidhje me shitjen e avionëve, në mënyrë që të marrin fonde shtesë. Ata vlerësojnë se mund të mbledhin midis 500 milionë dhe 650 milionë funte nga shitja, pak më shumë sesa vlerësuan në prill.

Koronavirusi ka detyruar linjat ajrore nëpër botë të zbarkojnë aeroplanët dhe të shkurtojnë dhjetëra-mijëra vende pune për t’u përgatitur për një treg thelbësisht të ndryshëm udhëtimesh në tri vjetët e ardhshëm.

Ryanair i Irlandës, konkurrenti më i madh i buxhetit të ulët të EasyJet dhe British Airways dhe Virgin Atlantic njoftuan tashmë në prill se ata do të shkurtojnë stafin me gjithsej 18,000.