​​Humbja e shijes dhe aromës mund të tregojnë për koronavirus te pacientët pa kollë

Ekspertët kanë paralajmëruar se humbja e shijes dhe aromës mund të jetë shenjë e koronavirusit pasi dy konsulentë të NHS janë vendosur në kujdes kritik pasi u infektuan nga pacientët.

Udhëzimet e Shëndetit Publik në Angli aktualisht deklarojnë se një temperaturë e lartë ose një kollë e re e vazhdueshme janë simptomat e vetme që duhet të rezultojnë në izolim të vetvetes.

Por Shoqata Britanike e Otorinolaringologjisë thotë se ka simptoma të reja që madje mund të ekspozohen nga pacientë pa simptoma – ata që nuk kanë ethe ose kollë.

Studimi i fundit vjen vetëm disa ditë pasi shkencëtarët në Wuhan, epiqendra e pandemisë, analizuan simptomat tipike, të cilat mund të përparojnë nga një kollë e butë në probleme serioze të frymëmarrjes brenda vetëm tetë ditësh, transmeton KosovaPress.

Analiza u bazua në të rriturit me COVID-19 të pranuar në spitalet Jinyintan dhe Wuhan pas 29 dhjetorit dhe 31 janarit.

Mendohet se nga fillimi i sëmundjes, koha mesatare e shkarkimit ishte 22 ditë me kohën mesatare deri në vdekje 18,5 ditë.

Ajo arriti në përfundimin se këto ishin zhvillimi tipik i simptomave:

Dita 1: Pacientët përjetojnë ethe dhe gjithashtu mund të pësojnë lodhje, dhimbje të muskujve dhe një kollë të thatë.

Një pakicë e vogël mund të ketë pasur diarre ose vjellje një deri në dy ditë më parë, raporton Business Insider.

Clare Gerada, mjeke në Londër, dhe ish-kryetare e Kolegjit mbretëror të mjekësisë së përgjithshme tha se ajo filloi të ndjejë simptoma si një kollë e lehtë e thatë dhe lodhje.

“Megjithatë ishte aq e butë për të filluar, unë mezi i dhashë një mendim të dytë.”

Dita 5: Pacientët kanë vështirësi në frymëmarrje – të njohur si dispnea – nëse janë më të moshuar ose kanë një gjendje shëndetësore para-ekzistuese.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se simptomat që ndodhin dy deri në 14 ditë pas ekspozimit janë ethe, kollë dhe gulçim.

Në studimin e dytë të Wuhanit, nga 138 pacientë, rreth 10 për qind pësuan diarre dhe vjellje disa ditë para zhvillimit të etheve dhe dispnea.

Dita 7: Në këtë pikë pacientët që tregojnë shenja të dispnea do të priren të pranohen në spital.

CDC këshillon që kushdo që ka shenja paralajmëruese urgjente për COVID-19 – dhimbje të vazhdueshme në gjoks ose presion, gulçim – duhet të marrë kujdes mjekësor.

Dita e 7 është gjithashtu pika në të cilën për shumicën dërmuese të pacientëve – rreth 85 për qind – që simptomat fillojnë të zvogëlohen dhe dalja nga izolimi është një mundësi, pohon studimi i dytë.

Qeveria britanike thotë se nëse jetoni me të tjerët dhe ju ose njëri prej tyre keni simptoma të koronavirusit, atëherë të gjithë anëtarët e familjes duhet të qëndrojnë të mbyllur në shtëpi për 14 ditë.

Periudha 14-ditore fillon nga dita kur personi i parë në shtëpi është sëmurë.

Dita 8: Pacientët me raste të rënda zhvillojnë shenja të sindromës së shqetësimit të frymëmarrjes akute (ARDS) në këtë pikë, ku mushkëritë nuk mund të sigurojnë organet vitale të trupit me oksigjen të mjaftueshëm.

15 për qind e rasteve e arrijnë këtë pikë, sipas Qendrës Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Dita 10: Pacientët me probleme përkeqësimi të frymëmarrjes kanë tendencë të futen në një njësi të kujdesit intensiv.

Studimi i dytë i Wuhan gjithashtu tha se vërejti që qëndrimi mesatar në spital ishte 10 ditë.

Dita 12: Ethet kanë tendencë të mbarojnë rreth kësaj pike, sipas studimit të parë të Wuhan.

Kohëzgjatja mesatare e etheve – një shenjë e hershme e COVID-19 – ishte rreth 12 ditë, por një kollë e lidhur me sëmundjen mund të qëndrojë për më gjatë, thonë ata.